DJECA MORAJU IZVIRIVATI IZA PARKIRANIH AUTOMOBILA DA BI PREŠLA ULICU: PROBLEM UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE NA DOBRINJI

Ulica ispred Osnovne škole Osman Nuri Hadžić na Dobrinji u Sarajevu trebala bi biti sigurna zona za djecu, ali umjesto toga postaje mjesto opasnosti zbog parkiranja i nepoštivanja saobraćajnih pravila.

Situacija ispred škole izrazito je zabrinjavajuća, kako je istakla majka jednog učenika, a koja je i član Vijeća roditelja i građana koji svjedoče haosu, piše Crna hronika.

Najveći problem predstavlja nepoštivanje saobraćajnih propisa, gdje se jednosmjerna ulica koristi u oba smjera, a pješačka zona pretvara se u parking.

Djeca se svakodnevno suočavaju s opasnošću, morajući izvirivati iza parkiranih automobila kako bi prešla cestu, izlažući se riziku od nesreće i povreda.

– Vozila parkirana duž ceste stvaraju nepregledne kolone, prisiljavajući našu djecu da se izlažu opasnosti svaki put kada žele da pređu ulicu. Koliko dugo ćemo dozvoliti da se ovo nastavi? Zar moramo čekati da se desi neka tragedija prije nego što se preduzmu adekvatne mjere, pitaju se roditelji djece.

Građani pozivaju još jednom, sve roditelje da se pridruže akciji i traže hitno rješenje ovog problema.Traže zatvaranje ulice, kako je i ranije bilo.

– Nikada ova ulica nije bila za saobraćaj. Kako sam ja nekada, tako i moje i svačije dijete zaslužuje sigurno okruženje i mi nećemo stati dok se to ne postigne, poručila je majka.

Roditelji apeluju na nadležne organe da hitno reagiraju i poduzmu konkretne mjere kako bi osigurali sigurnost djece i pješaka ispred Osnovne škole na Dobrinji. Predlažu potpuno zatvaranje saobraćaja ispred škole.

Također, pozivaju sve roditelje i građane da podrže ovu inicijativu i aktivno sudjeluju u rješavanju ovog problema. Svaki poziv nadležnim organima, svjedočenje nepravilnostima i podrška peticiji za zatvaranje saobraćaja ispred škole mogu biti korak prema stvaranju sigurnijeg okruženja za našu djecu.