DJECA OD 7 DO 18 GODINA IMAJU PROFILE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Novi podaci istraživanja o korištenju interneta izazvali su zabrinutost zbog sve veće prisutnosti djece na internetu i potencijalnih opasnosti koje on donosi.

U kontekstu Europske unije, statistike su alarmantne. Odrasli na internetu provode oko tri sata dnevno, dok mladi čak sedam sati, što postavlja ozbiljna pitanja o dugoročnim učincima ovog prekomjernog korištenja.

Prema istraživanju organizacije “Save the Children”, djeca i mladi u Bosni i Hercegovini provode velik dio svog vremena online, pri čemu većina djece koristi pametne telefone za pristup internetu. Zabrinjavajuće je i to što većina djece u dobi od 7 do 18 godina ima profile na društvenim mrežama.

Glavni izvori zabave su sadržaji na platformi YouTube, koji čine čak 66 posto sadržaja koje djeca koriste online. Ovakvi trendovi postavljaju pitanja o ulozi roditelja u zaštiti djece od potencijalnih opasnosti na internetu.

Iako uloga zakona u zaštiti djece na internetu nije zanemariva, najveća odgovornost leži na roditeljima. Stručnjaci preporučuju korištenje aplikacija koje omogućuju roditeljsku kontrolu i ograničen pristup određenim sadržajima.

Dok tehnologija nastavlja napredovati, važno je osigurati da djeca imaju siguran i odgovoran pristup internetu. To zahtijeva saradnju roditelja, društva i regulatornih tijela kako bi se osiguralo da online okruženje bude sigurno i poticajno za razvoj djece.