Đukanović teško do pobjede, Milatovića podržali DF, URA i SNP

Crnu Goru za dvije sedmice očekuje drugi krug predsjedničkih izbora, a prve analize jučerašnjeg glasanja i procjene analitičara prednost daju kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću u odnosu na aktuelnog šefa države i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Đukanović sa 35 i Milatović sa 29 posto, osvojili su najviše glasova u prvom krugu izbora održanih u nedjelju i idu u drugi krug 2. aprila.

Slijede lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić sa 19 posto podrške glasača, a kandidat Demokrata Aleksa Bečić sa oko 11 posto – konačne su procjene rezultata nedjeljnog glasanja nevladinih organizacija, posmatrača izbora.

Iako je Đukanović uspio da “odbrani” biračko tijelo DPS-a, nije uspio da mobiliše dovoljnu podršku i za njega je glasalo oko 57.000 glasača manje nego na predsjedničkim izborima 2018. godine, kada je pobijedio u prvom krugu.

Đukanović je sinoć saopćio da zna gdje su “džepovi” buduće podrške birača i da će uraditi sve u narednih 14 dana za njihovo aktiviranje.

On može računati na prelivanje glasova kandidatkinje Socijaldemokratske partije(SDP) Draginje Stanković Vuksanović koja je, međutim, ostvarila loš rezultat u prvom krugu, te na veću podršku glasača manjinskih naroda.

Na jučerašnjim izborima pokazao se slab odziv u sredinama sa dominantno manjinskim stanovištvom.

Milatović, čelnik vanrparlamentarne partije osnovane prije manje od godinu dana, favorit je u drugom krugu i osvojio je prbližno isto toliko podrške koliko Mandić i Bečić zajedno.

Podršku Milatoviću u drugom krugu su do sada najavili Front, URA Dritana Abazovića i Socijaistička narodna partija (SNP), a sličnu mogućnost je nagovijestio i Bečić.

Milatović, nekadašnji ministar ekonomije u Vladi Zdravka Krivokapića, osvojio je više glasova od Đukanovića u centralnom dijelu Crne Gore, uključujući i Podgoricu, gdje je njegova stranka već u oktobru prošle godine porazila DPS na lokalnim izborima.

Analitičar Miloš Bešič je u izjavi za RTCG procijenio da “Đukanović ima strateški problem u ovoj raspodjeli. Možemo se zapitati iz kojeg rezervoara on može uzeti glasove u drugom krugu. Naravno, uzeće od gospođe Draginje Vuksanović Stanković, ali na drugim pozicijama vrlo je teško vidjeti gdje može uzeti glasove. Potrebno je da se desi ‘ozbiljan karambol’ između dva kruga da bi Đukanović uspio da promjeni situaciju”.Bešić zato smatra da Milatović ima “značajno veće šasne” da dođe do potrebnih 50 posto glasova za pobjedu u drugom krugu 2. aprila.