Dobre vijesti za penzionere: Od maja veće penzije, evo za koliko

Penzije za mjesec maj bit će uvećane, odluka je to federalne Vlade koja je danas održala svoju 3. redovnu sjednicu.

Usvojeno je nekoliko odluka, a jedna od njih je i ta da će povećanje penzija krenuti s uplatom za mjesec maj, iako je prema odluci prethodnog saziva trebalo krenuti od jula.

“Prijašnja vlada je donijela odluku da vanredno povećanje stupi na snagu jula 2023. godine, a nova Vlada je donijela odluku da proširi obim mjeseci i isplate penzije koja će od maja biti veća za 3,9 procenata”, rekao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH nakon sjednice.

Za ovu svrhu Vlada FBiH je osigurala dodatnih 14 miliona KM.

Ministar Delić istakao je da preko milion ljudi u Federaciji prima neku vrstu socijalne pomoći ili penziju i to najminimalnija primanja.

“Da bi se to promijenilo treba se promijeniti poslovni ambijent. Omjer zaposlenih i penzionera nije dobar… Drago mi je da smo razgovarali sa Svjetskom bankom o velikom višemilionskom projektu o zapošljavanju u FBiH. Nadam se da ćemo moći pričati o kompanijama koje se bave visokim naprednim tehnologijama i pružaju visokokvalitetna i dobro plaćena radna mjesta, da mladi više neće odlaziti itd”, rekao je Delić novinarima nakon sjednice.