Dobrodošli u Kapitalizam!

Autor: Melvin Ahmetović

«Kapitalizam je ekonomski ili politički sistem u kojem privatni vlasnici kontrolišu trgovinu i industriju radi profita.» Profit! Osnovna i pokretačka snaga svakog društva, cilj kojem teži svako normalno biće. Sve što prolazi kroz naše glave tokom života je jedna ideja: «Kako da se obogatim?» Motiv koji stoji iza svega je nametnut kroz drustvo, u kojem se status covjeka gleda kroz imovinski karton!

Većina nas, ne može da razumije činjenicu da smo svi mi lutke u igrokazu onih koji posjeduju profitabilne, multi-nacionale kompanije, iste one kompanije koje nas svaki dan trpaju svojim proizvodima, a mi k`o pravi hajvani sve to mućke trpimo i gutamo, i onda kad pomislimo da je gotovo, opet dobijemo znak da zinemo, i opet bez ikakvog pogovora otvaramo usta i dozvoljavamo da nam kojekakva sranja guraju u usta. I tako svaki dan, dajemo, uzimamo, posuđujemo, samo da bi zadovoljili sadističke potrebe onih koji nam prodaju maglu. Najgora stvar u svemu tom je što smo već toliko dugo pod uticajem gore spomenutih sadističkih gadova, da smo i sami postali sadisti, i radujemo se svakom novom činu sadizma. Ej, kako se za kratko vrijeme ispadne glup! Smiješno, zar ne?

Ma nema veze, još malo pa izbori, izabraćemo novu vlast, još ako nova vlast «pogura» sa petobankom za naš glas, super. Imaćemo razloga da, što bi naš narod rek`o, «naoremo», petoba u đepu, ni or`o ni kop`o. A kad izađu rezultati izbora možemo odmah krenut sa standarnom akcijom «kukanja». Niko nam neće valjat, niko se neće borit za bolje sutra, zato što smo dobili «petobankicu». Zato će oni uredno «uzet» puno više. Na kraju ćemo završit kao Grčka, bez ikakve svojine. Kako? Obično se pojave velike i bogate države koje će nama Bosancima pozajmit novac da unaprijedimo ekonomiju, ili možda čak uđemo u EU.

Znaju oni da ta priča ne pije vode, sutra kad ne budemo imali da vratimo sve te zajmove, kredite nekom MMF-u ili Svjetskoj Banci (inače, računi MMF-a i Svjetske Banke se pune donacijama velikih i moćnih država, odnosno donacijama ljudi koji su na čelu, direktno ili indirektno, tih država), bićemo primorani da se odričemo svojih izvora, rijeka, šuma, rudnika, fabrika, jer je ona sadistička Gospoda, sve već unaprijed osmislila, a mi odreagovali baš onako kako su zamislili.

Naš je problem što smo postali sljedbenici nove religije, koja se obično povezuje sa simbolom crne kutije u središtu dnevnog boravka. Sve što izađe iz te crne kutije je za nas, relevantnije od bilo čega drugog. Ta crna kutija postoji samo da bi kontrolisala naše misli, ta crna kutija je svladavala vladare i režime, ta crna kutija je započinjala i završavala ratove, ustanke, bune…

Znate li možda da je najčesće izgovorena riječ na televiziji, u zadnjih 10 godina, terorizam! A sve u nadi da ce svjetske sile opravdati torturu koju vrše nad onim koji ne prihvataju nametnute, zapadnjacke ideale. Da li ste shvatili? Televizija je tu, da vas tjera da se ponašate onako kako to kapitalisti žele. Sve, ali baš sve na ovom svijetu se vrti oko novca. I nemojte da se začudite, ako u skorijoj budućnosti izbije rat u Iranu, Venecueli, Sjevernoj Koreji, Kubi…jer kapitalistička mašinerija ne bira ni vrijeme, ni mjesto, ni sredstvo, jer oni žele samo jedno, profit!

Ako još uvijek niste shvatili poentu ovog teksta, evo jednostavno objašnjenje. Ono za ćime žudimo čitav zivot (čitaj: novac), je u biti uzrok svih naših problema, svih društvenih podjela, svih ratova i svih stradanja. Često pomislim kako zivimo u dobu «prostitucionizma», gdje smo svi mi, bez obzira na prihode, kuće, auutomobile itd, tzv. moderne, sofistikovane i legalne prostituke, kojima se zivot svodi na bankovni saldo svakog mjeseca. Očigledno je da se u ovom dobu moral i etičnost potpuno izgubljeni. Pitanje je da li onda imamo pravo da se žalimo i budemo nezadovoljni?

(VisokoIN)