12. Augusta 2022.

Dodijeljene prve medalja na Finalu Sportskih igara mladih

U srijedu 20. augusta sa početkom u 19:00 sati svečanom ceremonijom dodjela medalja Sarajevo je ispratilo prvu smjenu finalista petih BH Telecom Sportskih igrara mladih.

Pobjednici regionalnih takmičenja Igara iz 28 bh. gradova stigli su na državnu završnicu u Sarajevo. Prva smjena učesnika boravila je u Sarajevu od 18. do 20. augusta, te je Bosna i Hercegovina dobila prve pobjednike za Veliko Međunarodno finale Igara u Splitu, takmičare u košarci i malom nogometu.

Prije takmičenja mališani su iskoristili slobodno vrijeme za upoznavanje Sarajeva ali i sklapanje novih prijateljstava, pa su tako druženja i ove godine mališani uljepšali ulice glavnog grada, stvarajući nove uspomene i prve simpatije.

Sara Rustempašić, nogometašica iz Bugojna, rekla je kako se još na prvo upoznavanje zaljubila u Sarajevo, a da tome najviše doprinosi zabava i druženje u Studentskim domovima: “Sretna sam što smo i ove godine učestvovale na Finalu. Na Igre dolazimo zbog zabave i upoznavanja vršnjaka i sigurno je da se vidimo se i sljedeće godine u Bugojnu.“

Na sarajevskim sportskim terenima odigrane su sjajne utakmice u malom nogometu i u uličnoj košarci za djevojčice i dječake u dvije starosne kategorije 2000. godište i mlađi te 2004. godište i mlađi, a prve ovogodišnje medalje otputovale su u Čapljinu, Bugojno, Srebrenik, Sarajevo, Gradačac, Vitez, Zvornik, Brčko, Visoko i Teslić.

Već tradicionalno, nakon dodijeljenih medalja, u studentskim domovima Nedžarići mališanima je organizirana disko i karaoke noć. Najhrabriji su uzeli mikrofon u ruke i u jedan glas pjevali “Sarajevo ljubavi moja”.

Druženja i takmičenja se nastavljaju

U drugoj smjeni takmičenja, koja stiže danas, do 22. Augusta Sarajevo će biti domaćin pobjednicima regionalnih takmičenja u rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, tenisu, stonom tenisu i šahu.

Igre u saradnji sa Košarkaškim savezom Bosne i Hercegovinu, uz finansijsku podršku USAID-a, na svim terenima nastavljaju promovirati projekat “Fer igra za fer djetinjstvo” šireći toleranciju, fer plej i gradeći prijateljstva.