Dodik i Vučić snimljeni nakon incidenta s novinarkom: “Vidi ti one krave…”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na ekonomskom sajmu u Mostaru.

Vučića je razbjesnilo pitanje bh. novinarke koja ga je pitala o Srebrenici. Naime, niz utjecajnih zemalja zalaže se za rezoluciju o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a Srbija se tome suprotstavlja.

Novinarka je rekla da je u Srebrenici bio genocid i da je u Haagu utvrđeno da je Srbija kriva što nije spriječila genocid. Vučić ju je prekinuo, prenosi Raport.

“Nije tačno, nemojte izmišljati. Utvrđeno je da Srbija ni na koji način nije odgovorna za genocid, tek toliko da imate u vidu. Nemojte obmanjivati narod kao što obmanjujete narod u Sarajevu da sam nosio snajper, da sam pucao u nekoga. Ma nemojte me prekidati”, zaustavio je novinarku.

“Problem je u tom što stalno izmišljate, što se ne možete držati činjenica, što vi u Sarajevu morate nešto izmišljati”, nastavio je. “A da vi mene saslušate”, opet joj je odbrusio.

Dodik se uključio rekavši da je više Srba ubijeno u Sarajevu za vrijeme opsade nego što ih je ubijeno u Srebrenici. “U Srebrenici je svakako počinjen užasan zločin. Nije bio nikakav problem da neko dođe pokazati pijetet i žaljenje. Molim vas da ne izmišljate”, dodao je Vučić.

Vučić i Dodik potom su, poprilično revoltirani, odšetali dalje sajmom.

Snimljen je njihov razgovor u kojoj, među ostalim, novinarku naziva kravom.

Vučić i Dodik je kritiziraju zbog pitanja o Srebrenici, a onda se referiraju i na raniju Dodikovu izjavu na sajmu na kojom je nagovijestio izlazak Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine ako se i dalje bude inzistiralo na rezoluciji, na što je Vučić, prije sukoba s novinarkom, pred srpskim novinarima reagirao s određenim negodovanjem prema toj Dodikovoj najavi, ipak dodavši da je u nekim stvarima u pravu.

U nastavku donosimo transkript cijelog razgovora Dodika i Vučića nakon interakcije s novinarkom.

Dodik: Vidi ti one krave iz N1, kako se zove. Ona ti ima svoju istinu, ona ti saopšti i ode.

Vučić: Šta ćeš…

Vučić: A jesi video konstrukciju? Prvo ti kaže zašto je Srbija kriva, al ti onda kaže da se Srbija ne pominje.

Dodik: Da…

Vučić: Znaš, ti treba da si srećan valjda…

Dodik: Pa to ti je ona priča njihova da se ne pominje, da, da. I kao ‘da, šta je problem’.

Vučić: Da…

Vučić: Ali video sam, Mile, da su novinari u Srbiji oduševljeni tvojim najavama. Džabe meni šta ja njima rekao…

Dodik: Hahaha

Dodik: A šta drugo, ovdje nije htijenje u pitanju… Ostavi te pred izborom, šta. Hoćeš ostati da i dalje trpiš…? Misliš da će stati na tome? Neće nikada…

Vučić: Da posetimo našu mađarsku braću ovde? (misleći na dio sajma na kojem izlažu Mađari)

Dodik: Da se ne osjećaju sami…

Snimak razgovara možete pogledati u videu ispod od 14 minute.