Dodik odlikovao Orbana najvišim ordenom RS

Predsjednik RS Milorad Dodik uručio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden RS na ogrlici, kojim ga je odlikovao povodom Dana Republike 9. januara.

“Hvala ti što si prihvatio da primiš ovo odlikovanje. Mi to dajemo pravim i iskrenim prijateljima. Naš izbor je bio da ove godine najviše odlikovanje RS damo vama”, rekao je Dodik.

Poručio je da će RS i Mađarska zajedno ostvariti još bolje rezultate.

“Odlikovanje dajemo čistog srca, da ojača prijateljstva naših naroda, da budemo puni razumijevanja. Srbi i Mađari treba da se razumiju i sarađuju na najvišem nivou. I to nije upereno portiv nekog trećeg, već za naše interese”, naveo je Dodik.

Nakon ceremonije planira je konferencija za novinare gdje će se obratiti Orban i Dodik.

Treba podsjetiti da je Dodi ovim ordenom odlikovao i Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije 8. januara prošle godine, u jeku ruske agresije na Ukrajinu.

Ovaj orden našao se u ormarima svih predsjednika Srbije, patrijarha Srpske pravoslavne crkve i pet osoba koje su pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđene za genocid i druge ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Odlikovani su i svi predsjednici RS-a, uključujući i Radovana Karadžića kao i glavnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića koji su osuđeni na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom.