DODIK SE RASTOPIO OD NJEŽNOSTI NAKON SASTANKA S PUTINOM: “Izdvojio za mene 53 minuta i 15 minuta mi je uručivao orden”

Istakao je kako je, zajedno sa delegacijom iz RS-a, sa puno uvažavanja i pažnje primljen i razgovarao preko sat vremena sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Istakao je da mu je Putin zahvalio na tome što BiH nije uvela sankcije Rusiji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci govorio o posjeti Rusiji, razgovoru sa Vladimirom Putinom, transplatacijama u Minsku, kupovini bjeloruskih autobusa, ali i misteriozno najavio “važne stvari” o kojima sada ne može detaljno govoriti.

Istakao je kako je, zajedno sa delegacijom iz RS-a, sa puno uvažavanja i pažnje primljen i razgovarao preko sat vremena sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Istakao je da mu je Putin zahvalio na tome što BiH nije uvela sankcije Rusiji.

– Sastanak sa Putinom je ozbiljno vrijeme za svakog državnika. Osnovni razgovor trajao je 53 minuta plus 15 minuta uručenje odlikovanja. Pričali smo o stvavima o kojima do sada nismo i o kojima razgovaraju ozbiljni državnici. Imali smo prvi sastanak u nizu sastanaka tog dana. RS ne smije da izgubi kontakt sa najvišim nivoom u Ruskoj federaciji… – istakao je.

Dodao je da je Rusija prošle godine bila najveći investitor u BiH, a spremna je da nastavi sa isporukom gasa po postojećim okolnostima.
Dodik je kazao kako Rusija ima pozitivan stav prema miru i stabilnosti u BiH i regionu.

– Nema nijedan zahtjev sa ruske strane prema nama da nešto činimo ili izvršavamo. Poštujemo što se oni ne miješaju u unutrašnje stvari u RS-u i BiH i što su svjedoci Dejtonskog sporazuma – rekao je Dodik.

Dodik je prenio Putinove ocjene da je “nedopustivo da se neizabrani stranac miješa u unutrašnje stvari u BiH”.

Najavio je da će u narednih 60 dana RS posjetiti kompanija iz Tatarstana (Kazanj) koja se bavi naftom, plinom i kaučukom, kako bi vidjeli načine i mogućnosti da ulažu u RS.

Govoreći o posjeti Bjelorusiji, sastanku sa rukovodstvom te zemlje, predsjednikom i premijerom, Dodik je rekao da RS tamo ima prijatelje.

– U Bjelorusiji imamo prijatelje. To nije zemlja koja je okružena bodljikavom žicom ili betonom, niti je njihov predsjednik negativac. Mogli smo da čujemo važna iskustva u vođenju zemlje u teškim okolnostima – kazao je Dodik.

Naveo je da je 21 osoba iz RS-a, od čega troje djece, imalo transplantacije u Minsku, zahvaljujući dobroj saradnji koju je održao ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić.

Dodik je najavio i kupovinu deset modernih ekoloških autobusa iz Bjelorusije za gradove u RS-u. Istakao je kako će besplatno voziti đake, studene, a jedan od njih će u Banjoj Luci voziti iz centra grada prema UKC na Paprikovcu kako bi se rasteretio saobraćaj na toj relaciji.

Dodik je “misteriozno” izjavio da je “veoma zadovoljan i nekim stvarima o kojima ovdje ne može da govori ali će biti poznato za mjesec dana”.

(Faktor)