Dodik tvrdi da je s Trojkom i HDZ-om postignut važan napredak po pitanju izmjena Izbornog zakona

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kratko se oglasio nakon sastanka koji je danas u Bakincima pored Laktaša održao sa predsjednicima stranaka Trojke (NiP, SDP i NS) i Draganom Čovićem (HDZ)

“Na današnjem sastanku postignut je važan iskorak o ključnim pitanjima na evropskom putu BiH”, saopćeno je iz SNSD-a.
Ističu da je napravljen značajan napredak po pitanju Izbornog zakona BiH koji će se finalizirati tokom februara.

U saopćenju je navedeno i da su se politički lideri obavezali da nastave konstruktivne partnerske razgovore sa ciljem postizanja dogovora u navedenom roku.

Dodik je putem Twittera poručio sljedeće:
“Кad postoji volja, postoji i način da od naroda izabrani lideri razgovaraju i odlučuju. Današnji sastanak s partnerima iz vlasti sa nivoa BiH je bio konstruktivan, što nas dovodi u poziciju da dogovor o Izbornom zakonu finaliziramo tokom februara.”

Podsjetimo da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt prije nekoliko dana kazao kako će se do kraja ove sedmice okupiti politički lideri u našoj zemlji da pokušaju još jednom dogovoriti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, a ako ne uspiju, onda će on intervenisati.

Saopćenje SNSD-a da će politički lideri tokom februara finalizirati dogovor može se protumačiti i kao kupovina vremena SNSD-a i HDZ-a kako Schmidt ne bi reagovao u narednim danima.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je bio domaćin sastanka predsjednika stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou. Na sastanak su prisustovali Elmedin Konaković (NiP), Nermin Nikšić (SDP), Edin Forto (NS) i Dragan Čović (HDZ).

Sastanak je održan na Dodikovom imanju u Bakincima, selu kod Laktaša. O ovom sastanku mediji uopće nisu bili informisani.