Dodik uoči sastanka poručio: Ne bude li dogovora o odlasku stranih sudija nema dogovora ni o čemu drugom

Za Republiku Srpsku nije sporan evropski put Bosne i Hercegovine, ali jeste selektivno sprovođenje 14 prioritetam, poručio je predsjednik RS Milorad Dodik.

Ne bude li dogovora o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, onda nema ni dogovora o zakonima o Sudu, sprečavanju pranja novca i sukobu interesa, najavio je lider SNSD-a uoči današnjeg sastanka partnera u vlasti na nivou BiH.

Posebno se Dodik okomio na Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova naše države.

“Konakoviću, čiji si ti ministar, kad zastupaš samo interese Bošnjaka. Ti si taj koji razbija BiH, beznačajna si politička figura, koja lako može biti zamijenjena”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik na istupe Konakovića odgovara da je “prosrpski orijentisan, a to što radi Konaković da je bezočni napad na Rusku Federaciju”.

“Јa obožavam Rusiju, i poštujem i podržavam Putina jednako kao i sve zemlje EU. Јa sam prosrpski orijentisan, odgovoran srpskom narodu i RS.

Zašto je Konaković toliko antiruski nastrojen? To nije politika BiH, politika BiH uključuje i Srbe i RS, kakav si ti i čiji ministar, ministar samo muslimana? Slažem se, ti si taj koji razbija BiH”, smatra Dodik.

Ispunjavanje 14 uslova Evropske komisije podrazumijeva rješavanje statusa stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Na tom tragu, kaže Dodik, na posljednjem sastanku lidera stranaka u Laktašima razgovarano je i Zakonu o Ustavnom sudu koji bi ispunio taj uslov.

“Ukoliko možemo da se dogovorimo da nema stranaca u političkom sistemu BiH nije sporan evropski put BiH, ukoliko to ne možemo da dogovorimo nećemo se dogovarati ni oko Zakona o Sudu BiH, ni o zakonu o pranju novca sukobu interesa, dakle ne može se ovdje nametati šta je on umislio”, kaže Dodik koji je potvrdio dolazak u Sarajevo.