12. Augusta 2022.

Dok svijet priča o jedinstvu i osuđuje ukrajinska vojska nanosi ove gubitke Rusiji

Danas je 31. dan ruske invazije na Ukrajinu.

Objavljen je izvještaj ukrajinske Državne službe za hitne slučajeve (SES) u Harkovu, drugom po veličini gradu u zemlji. U saopćenju SES-a navodi se da je njegovo osoblje od 25. do 26. marta obavilo 59 putovanja u pokušajima da raščiste ruševine i olupine zgrada uništenih u ruskim napadima, kao i da ugase požare. Navodi se da je granatiranje uništilo ili oštetilo niz stambenih nebodera, skladišta i drugih privatnih zgrada u brojnim četvrtima. Radi i na razoružavanju neeksplodiranih bombi i topništva. Harkovu je od ruske granice udaljen oko 50 kilometara i bio je pod stalnim napadima. Brojni civili su ubijeni ili ozlijeđeni od početka invazije, prenosi Index.hr.
Joe Biden će u svom današnjem govoru u Poljskoj reći da se “slobodni svijet” protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu i da postoji jedinstvo među velikim ekonomijama kada se radi o potrebi da se zaustavi Vladimira Putina, prenosi Reuters.

U oblastima Donjecka i Luganska ukrajinske snage su odbile ruske napade i uništile 8 tenkova i 11 vojnih vozila, kaže ukrajinski štab i navodi da su ukrajinske jedinice protuzračne odbrane srušile 3 aviona i 3 bespilotne letjelice koje pripadaju Rusiji. Bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a Dimitrij Medvedev izjavio je jučer kako će zapadne sankcije konsolidirati rusko društvo a ne izazvati nezadovoljstvo vlašću, prenosi Reuters.

Sirene za zračne napade oglasile su se u brojnim gradovima diljem Ukrajine, javljaju lokalni mediji. Neki od gradova u kojima se čuju sirene za uzbunu su Kijev, Čerkasi i Kropivnjicki u središnjoj Ukrajini, Zaporožje i Dnjepar na jugoistoku, Žitomir na istoku, te Harkov i Sumi u sjeveroistočnim regijama Ukrajine.