Đoković: Ostao sam bez energije, nisam igrao dobro

“Ne želim Nadalu oduzeti ništa od zaslužene pobjede, ali nije mi ostalo emotivne energije”, objasnio je uvjerljiv poraz u finalu Monte Carla 6-3, 6-1 od Španca Rafaela Nadala prvi svjetski reket Novak Đoković.

Đoković je aludirao na smrt djeda s kojim je bio jako povezan. Tužnu vijest je saznao u četvrtak, neposredno uoči dvoboja osmine finala protiv Aleksandra Dolgopolova, kojeg je teško svladao u tri seta.

Iako je razmišljao o povlačenju s turnira, najbolji teniser svijeta nastavio je s natjecanjem i stigao sve do finala, u kojem je pružio vrlo skroman otpor velikom rivalu, kojeg je dobio u prethodnih sedam finala prošle i ove godine na velikim ili najvećim svjetskim turnirima.

“Nikada nisam imao na nekom turniru neku ovakvu emocionalnu situaciju. Drago mi je da sam u ovakvim okolnostima stigao i do finala. Mentalno je ovo bila vrlo teška sedmica za mene. O rasporedu za naredne dane još nisam odlučio. Prvo ću otići kući i posjetiti grob mog djeda, budući da nisam mogao biti jučer na pokopu”, rekao je Đoković.

Pohvalio je potom Rafaela Nadala i čestitao mu na osmom uzastopnom trijumfu na turniru u Monte Carlu.

“Fantastično, impresivno. Način na koji on tretira ovaj sport je način pravog šampiona. Svaki puta kada dođe na ovaj turnir ponaša se kao da je ovdje prvi puta. Mogu samo sve najbolje reći o Nadalu. Što se tiče moje igre u finalu, kao da nisam ni bio na terenu. Nisam igrao dobro. Zapravo, uopće nisam igrao, samo sam nastojati držati loptu u igri. To nije bila nikakva igra”, kazao je Novak.

Nadal je upisao 42. uzastopnu pobjedu u Monte Carlu. Osvojio je 47. turnir u karijeri, odnosno 20. turnir iz kategorije Masters 1000.

“Nevjerojatan je osjećaj osvojiti ovaj povijesni turnir osmi puta zaredom. Ovdje sam se uvijek osjećao izvanredno. Izgubio sam od Novaka sedam puta zaredom. Da se dogodilo i osmi puta, ne bi bila neka velika razlika. Ali, dobiti ga u finalu, e, to čini veliku razliku. Nadam se da će me zdravlje poslužiti i da ću i sljedeće sedmice u Barceloni odigrati dobar turnir”, izjavio je Nadal, koji je poveo 17-14 u međusobnim ogledima protiv Đokovića.

(VisokoIN/Totalsport)