Donald Trump bi mogao ostati bez predsjedničke fotelje

Iako je pobijedio na glasanju 8. novembra i dalje postoji teoretska mogućnost da se Donald Trump ne useli u Bijelu kuću kao predsjednik SAD. Sve zavisi od elektora, koji svojom odlukom mogu da preokrenurezultat.

Donald Trump osvojio je više elektora, iako je Clinton osvojila više glasova.

U fokusu komplikovanog američkog izbornog sistema jesu izbori, ali možda važniji od glasanja je izborni kolegijum (koledž). Taj kolegijum treba da potvrdi izbor novog predsjednika, odnosno da ga izglasa. To bi trebalo da se dogodi 12. decembra.

Kako bi Trump ipak mogao da ostane bez fotelje u Bijeloj kući?

Elektori će delegirati svoje glasove u odnosu na to kako je glasala država iz koje dolaze. I od tog pravila postoji izuzetak, pa su elektori nekih država slobodni da promijene odluku ili čak da ne glasaju ni za koga (bijeli listići).

Upravo tu se krije opasnost po Trumpa. Predsjednik postaje onaj ko osvoji prostu većinu na izbornom kolegijumu, pa dio nezadovoljnih građana upravo u elektorskom kolegijumu vidi šansu da Trump ipak ne postane 45. predsjednik SAD. Ipak, rijetko se dešava da toliki broj elektora promeni mišljenje tako da na glasanju na kolegijumu u potpunosti preokrenu rezultat.

Građani SAD nezadovoljni Trumpovom pobjedom pokrenuli su peticiju u kojoj je upućen poziv kolegijumu elektora da za novog predsjednika SAD sredinom decembra odaberu Hillary Clinton, a ne Donalda Trumpa. Peticiju je do sada potpisalo dva miliona ljudi.

“Pozivamo elektore da ignorišu glasanje u svojim državama i daju svoje glasove sekretaru Clinton. Trump nije pogodan da bude predsjednik SAD. Njegovo žrtvovanje toliko Amerikanaca, njegova impulsivnost, grubost, laganje, priznanje seksualnih napada u prošlosti i potpuni nedostatak iskustva čine ga opasnim po Republiku”, piše u peticiji.

Autori peticiji podsjećaju i na apsurd američkog izbornog sistema prema kome je pobjednik Trump sa većim brojem osvojenih elektora, iako je Clinton osvojila veći broj glasova birača. Trump je dobio 290 elektorskih glasova na predsjedničkim izborima, a Clinton 232, iako je osvojila 200.000 glasova više.

Vezani članci

Jedni slave, drugi podižu tužbe: Može li Trump blokirati Bidenovu pobjedu?

Visokoin.com