DR. NEJRA MLAČO- VRAŽALIĆ: ALERGIJE NE PRATI POVIŠENA TEMPERATURA

Završetkom mjeseca maja završava se i polinacija jedne velike grupacije biljnih vrsta iz skupine drveća, ostaje još da ispratimo polen četinara i da dočekamo polen lipe koja spada u grupaciju nisko alergenih biljaka. Moguće je da se polen drveća pojavi još neko vrijeme i to iz predjela sa višom nadmorskom visinom. Prema izvještaju INZ, polenski spektar sasvim očekivano prezuzmaju biljne vrste iz skupina trava, te su zabilježene umjerene, visoke i jako visoke koncentracije polena u zraku. U visočkom Domu zdravlja smo pitali kako reagovati u slučaju pojave alergijskih reakcija i kako ih prepoznati.

„Svake godine ima sve više ljudi koji su skloni tim alergijama, one se najčešće prezentiraju sa simptomima osjećaja punoće nosa, curenjem nosa, kihanjem, kašljem, obično je tu i suhi kašalj, suzenje očiju, crvenilo i svrbež očiju. Imamo osobe i sa astmom, i bronhitisom koje uz to imaju još i stezanje u prsima. Sreća pa na tržištu imamo dosta dobrih lijekova protiv alergija, uglavnom je riječ o antihistaminicima i najčešće takve osobe i pribjegavaju upotrebi istih. Preporuka je, ukoliko se neki od simptoma javljaju prvi put da se posjeti ljekar i da se ustanovi da li je zaista upitanju alergija, jer imamo dosta slučajeva gdje bude riječ o virusu, kod alergija se ne javlja temperatura. Ono što još želim naglasiti, kod upotrebe antihistaminika, oni se mogu uzimati duži vremenski period ukoliko neko baš pati od sezonskih rinitisa. Također, preporuka je da se smanji izlaganje zraku, posebno u jutarnjim satima ako je prisutna veća koncentracija polena, posebno u toplim, vjetrovitim danima, bitno je i redovno tuširanje i kupanje iz razloga što se zrna polena zadržavaju i na odjeći, koži, kosi što produžava njihovo trajanje iako ste već u zatvorenom prostoru“- izjavila je za RTV Visoko, dr. Nejra Mlačo – Vražalić.

Pored polinacije trava u narednom periodu očekuje se i polen zeljastih korovastih biljaka. Preporuka je i partiti uputstva koja redovno objavjulje INZ Zenica o stepenu alergenih biljaka i alergenosti polena.

Amra Čosić

visoko-rtv.ba