DR. STEVANOVIĆ RAZOTKRIVA PRLJAVE IGRE OKO IZBORA DIREKTORA KCUS: “Vladina komisija utvrdila da je dokumentacija prof. Ismeta Gavrankapetanovića POTPUNO ISPRAVNA”

Šta će sada branioci lika i djela ministra Rimca komentarisati baš me interesuje i čekam sa nestrpljenjem

Član Upravnog odbora KCUS-a Dragan Stevanović (SDP BiH) oglasio se na Facebook profilu i pojasnio situaciju oko blokade imenovanja prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za novog direktora KCUS-a.

Njegov status na Facebooku prenosimo u cjelosti:

Dokumentacija prof.dr.Ismeta Gavrankapetanovića na čuvenom konkursu je potpuno ispravna tvrdi komisija Vlade a što sam znao od početka (šta će sada branioci lika i djela ministra Rimca komentarisati baš me interesuje i čekam sa nestrpljenjem).

E ta ista komisija tvrdi da postoji “tehnička greška” u samom konkursu pa će to vjerovatno biti razlog za nastavak trakavice.U suštini prava greška nije tehnička i u organizaciji je UKCS. Da pojasnim: U nadležnom sudu UKCS je registrovan kao javna ustanova čiji su osnivači Predsjedništvo RBiH i Skupština grada Sarajeva (dva organa koja trideset godina ne postoje) Donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti u FBiH 2010. precizirano je ko i kako može osnovati javnu zdravstvenu ustanovu pa i UKCS. Za 14. godina nikad nije donešen osnivački akt o osnivanju UKCS a kantoni “osnivači” koji nisu donijeli akt o osnivanju i sporazum o međusobnim osnivačkim pravima uredno delegiraju članove u UO i upravljaju UKCS (bez zakonske osnove) Statut UKCS na koji je saglasnost dalo Ministarstvo zdravlja nema pravnu snagu jer nema na Zakonu propisanoj osnovi osnivača /ce i nije usklađen sa Zakonom. Na prvoj sjednici PUO sam ukazao na ovo i tražio da nadležni (Vlada FBiH i vlade kantona suosnivača) postupe po Zakonu.Nisu do danas. a nisu već 14.godina ni prethodne vlade. Toliko o “tehničkoj grešci ” u konkursu i razlogu za nastavak trakavice oko izbora generalnog direktora UKCS.Greška nije tehnička nego sistemska i nije do PUO.