Dramatično: Raskol u State Departmentu zbog Izraela, Blinken se morao obratiti zvaničnicima

Američki državni sekretar Antony Blinken potvrdio je raskol unutar State Departmenta zbog načina na koji se administracija Joea Bidena odnosi prema ratu u Izraelu.

CNN javlja da je stotine zvaničnika američke Agencije za međunarodni razvoj potpisalo otvoreno pismo u kojem pozivaju na prekid vatre u Gazi.

Prošlog je mjeseca, napominjemo, visoki zvaničnik State Departenta podnio ostavku zbog odnosa američke administracije prema razu između Izraela i Hamasa.

“Znam da mnogi od vas pate zbog tekuće krize i da ona donosi ličnu bol”, napisao je Blinken u emailu u koji je uvid imao CNN.

“Bijes koji dolazi kada vidite na dnevoj bazi slike beba, djece, starijih ljudi, žena i drugih civila koji ispaštaju u ovoj krizi je strašan. Osjećam se isto kao i vi”, napisao je Blinken.

On je dodao i da “neki ljudi u State Departmentu se možda ne slažu sa našim načinom kako pristupamo ovoj krizi i vjeruju da možemo bolje”.

State Department je objavio da je organizovan forum u Washingtonu, gdje će zvaničnici moći iznijeti svoje mišljenje o ratu u Izraelu i američkom odnosu prema Bliskom istoku generalno.

U svom emailu Blinken je istakao kako “se aktivno radi da se postigne cilj, a to je da se ovaj užasni konflikt završi što je prije moguće, istovremeno poštujući naš stav da stojimo uz Izrael i njegovo pravo na odbranu, ali poštivajući međunarodne zakone i norme, kako bi se osiguralo da se teroristički napadi od 7. oktobra više nikada ne ponove”.

Blinken je potom u svom obraćanju uposlenicima State Departmenta podrctao da je “previše palestinskih civila poginulo i možemo i moramo učiniti mnogo više da smanjimo njihovo stradanje. Kako sam rekao i privatno i službeno, mi vjerujemo i očekujemo da glasovi palestinskog naroda moraju biti odlučujući u vladi koja će se formirati nakon krize u Gazi”, dodao je Blinken.

Blinkenov email dolazi u jeku sve većih masovnih protesta širom svijeta, ali i unutar vlada, nakon što je Izrael, prema izvještajima međunarodnih organizacija, počinio više ratnih zločina tokom svoje vojne operacije u Gazi.