DRAXLMAIER Njemački gigant uskoro bi mogao doći u BiH, posao za 2.000 radnika?

Prošle sedmice u BiH su stigli predstavnici njemačke kompanije Draxlmaier, koja potencijalno planira velike investicije i otvaranje novih radnih mjesta u našoj zemlji.

Draxlmaier je kompanija koja je jedan je od 100 najvećih svjetskih proizvođača u automobilskoj industriji, a posluju na više od 65 lokacija u preko 20 zemalja, a kako je prognozirano u BiH bi zaposlili još 2.000 ljudi.

Za Klix.ba detalje o potencijalnom poslovanju ove kompanije otkrili su iz Predstavništva njemačke privrede u BiH.

“Kompanija Draxlmaier uz našu pomoć traži lokaciju za postavljanje vlastitog pogona u BiH. Mi smo prema njihovim kriterijima odabrali više lokacija koje su posjetili tokom svog boravka”, kazali su nam iz ovog Predstavništva.

Vratili se u Njemačku da donesu odluku

Kako su dalje kazali, predstavnici kompanije Draxlmaier sa svim utiscima koje su dobili kroz razgovore sa partnerima, općinama, firmama itd. vratili su se u Njemačku kako bi iste evaluirali.

Iako ni Predstavništvu njemačke privrede još uvijek nije poznato da li će i ako, koja lokacija odgovarati njihovim uslovima, oni se zalažu svim snagama da pridobiju ovu značajnu investiciju za našu državu, jer će zasigurno biti od velikog značaja ne samo za lokalnu zajednicu u koju se smjeste nego i za cijelu državu.

“Tek nakon što donesu odluku o lokaciji (ukoliko im ni jedna od ponuđenih ne bude odgovarala, potraga se nastavlja) možemo sa njima razgovarati o vremenskim okvirima za zapošljavanje i pokretanju fabrike. Firmi je svakako u interesu da što prije pokrenu svoj rad u BiH”, otkrili su nam iz Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Iz Draxlmaiera su nam potvrdili da još uvijek nisu donijeli svoju konačnu odluku o investicijama u BiH.

O važnosti ove, ali i sličnih investicija u BiH za Klix.ba govorio je i ekonomski stručnjak Admir Čavalić.

“Dolazak multinacionalnih proizvođačkih kompanija je vrlo bitan za Bosnu i Hercegovinu i na taj način se naša ekonomija dodatno integriše u globalne lance snabdijevanja, dok se riješava niz lokalnih problema. Upravo su ovakve investicije bile temelj razvoja zemalja Istočne Evrope i Baltika – posebno npr. Slovačke kada govorimo o automobilskoj industriji”, kaže Čavalić.

Podrška projektima

Kako dalje navodi, istina je da Bosna i Hercegovina još uvijek može ponuditi relativno jeftiniju radnu snagu, ali također tu su i prednosti obučenosti iste, tradicije rada, kao i blizine zemljama članicama EU.

“Pošto ste Draxlmaier grupa isključivo bavi naprednim tehnologijama u automobilskoj industriji, otvaranje ove fabrike znači garanciju budućih investicija i zaposlenja radnika. U perspektivi, ovi radnici bi svakako išli u druge zemlje, tako da se na ovaj način zaustavlja odlazak istih”, tvrdi Čavalić.

On također navodi da bi ubuduće mogli imati i više ovakvih investicija, međutim moramo raditi na nizu projekata podrške tim projektima.

“Tu prije svega mislim na putnu infrastrukturu odnosno povezivanje Bosne i Hercegovine unutar zemlje, ali i prema EU. Upravo u tome se između ostalog krije tajna uspjeha u vezi privlačenja stranih investicija od strane susjedne Srbije. Sve u svemu, ove investicije su i više nego poželjne i mogu dovesti do značajnog rasta ukupne ekonomije”, zaključio je Admir Čavalić.