Država “udara” na influensere: “Divlji zapad je gotov”

Italijanski influenseri i ostali kreatori sadržaja na društvenim mrežama uskoro bi mogli da budu vezani istim pravilima kao i tradicionalni mediji kada objavljuju sadržaje na internetu. Aktivnosti influensera biće pod nadzorom Italijanske agencije za komunikacije (AGCOM), javlja BBC.

“Divlji zapad influensera je gotov”, rekao je šef AGCOM-a Đakomo Lasorela.

“Počinjemo s velikim, ali i drugi će se morati da se prilagode”, rekao je za novine La Repubblica, prenosi B92.

O kakvim pravilima je riječ?
Istaknuti influenseri suočiće se s pozamašnim kaznama ako ne uspiju jasno da označe saradnju brendova ili da otkriju svoje komercijalne interese. Predložene smjernice takođe imaju za cilj da zaštite djecu, s novim skupom propisa koji uključuju stroge kazne za influensere koji ne oglašavaju ispravno svoju saradnju s brendom i vlastite komercijalne interese, s kaznama do 250.000 evra.

Influenseri sve traženiji, po objavi zarađuju do 300 evra: Kako to postići?
AGCOM je u saopštenju rekao da će se njegove mjere odnositi na “komercijalnu komunikaciju i zaštitu temeljnih prava ljudi, maloljetnika i sportskih vrijednosti”. U slučaju plasmana proizvoda, “influenseri su dužni da stave upozorenje o reklamnoj prirodi sadržaja”, stoji u saopštenju, prenosi Index.

Influenserka reklamirala božićni kolač tvrdeći da će pomoći dječijoj bolnici
Mnogi će odluku AGCOM-a videti kao povezanu s nedavnim skandalom u koji je bila upletena italijanska influenserka Kjara Feranji – što je Lasorela primijetio.

U decembru je Feranjijeva, koja ima gotovo 30 miliona pratilaca na Instagramu, kažnjena s nešto više od milion evra jer je tvrdila da će prodaja “dizajnerskog” ružičastog božićnog kolača pomoći u finansiranju dječije bolnice u Torinu. U stvarnosti je proizvođač kolača dao novac bolnici nekoliko mjeseci prije lansiranja proizvoda.

Službena istraga policije
U izjavi objavljenoj svojim pratiocima rekla je da je napravila “grešku u dobroj vjeri… povezujući komercijalnu aktivnost s dobrotvornom”. Prošle nedjelje je italijanska policija objavila da će protiv Feranji biti pokrenuta službena istraga zbog prevare u vezi sa slučajem božićnog kolača.

Prošle su godine u drugim evropskim zemljama uvedena stroža pravila za influensere.

U junu je Francuska donela zakon prema kojem se influenseri mogu suočiti s kaznom zatvora ako se utvrdi da su prekršili nove propise o reklamiranju. Bio je to prvi put da je posao influensera zakonski definisan u Evropi.

U oktobru je Evropska komisija najavila da će pojačati nadzor nad poslovnim praksama i aktivnostima influensera, navodeći da će kreatori digitalnog sadržaja morati “da slijede poštenu komercijalnu praksu, a njihovi pratioci imaju pravo na transparentne i pouzdane informacije”.