Dunović: Čavara prebacuje krivicu i kupuje vrijeme kako Dom naroda ne bi imao vremena da zasjeda

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milan Dunović nakon odluke predsjednika Marinka Čavare da predloži imenovanje tri suca za Ustavni sud FBiH kazao je da on ne može imenovati sudije bez saglasnosti potpredsjednika.

On zamjera Čavari između ostalog da je listu prvo dostavio medijima, pa tek onda potpredsjednicima.

Dunović je kazao da Čavara u proteklih tri i više godina aposlutno nikada nije razgovarao ni njim ni sa potpredsjednicom Mahmutbegović o imenovanju sudija niti o imenima.

“Čuo sam da je tokom pressa rekao čak da je neustavno da mi predlažemo imena, a da je ustavno to da on obavlja razgovore sa kandidatima jer u Ustavu ne piše suprotno. Ja mislim da ne treba previše tumačiti i da je neustavno ono što nije navedeno u ustavu, a ne obrnuto”, rekao je Dunović.On je kazao da se predsjednik Čavara oglušio na dopise od 2019. i 2021. godine kojima je sa potpredsjednicom Mahmudbegović predložio imena u skladu s dva konkursa.

“On je morao da se konsultuje sa potpredsjednicima, morao je da napravi imenovanje kako bi dobio saglasnost potpredsjednika, a ne da napravi imenovanje kako ne bi dobio saglasnost pa da prebaci krivicu na kolegicu Mahmutbegović ili na mene. Govorim morao u prošlom vremenu jer to nije nešto što je od jučer”, rekao je Dunović.Na komentar Čavare da ranije nisu postojali uvjeti za imenovanja Dunović je kazao da samo nije postojala volja HDZ-a, a da sada postoji volja da se prebaci odgovornost na potpredsjednike.”Slanje dokumenta u momentu održavanja pressa jasno potvrđuje tu tezu prebacivanja odgovornosti. Ako je kolega očekivao da dobije potpis u tri minute dok traje press, a da tri godine ignoriše proces imenovanja, mislim da ne treba ni građanima BiH pojašnjavati njegove namjere”, rekao je Dunović.Dodao je da kako god Čavara tumačio Ustav FBiH i saglasnost potpredsjednika evidentno je da je ta saglasnost neophodna.”Evidentno je da se ona ne može dobiti u tri minute nakon njegovih intervjua koje naziva kafa sa kandidatima. U naredom periodu mislim da je neophodno da predsjednik i dva potpredsjednika razgovaraju o kandidatima, a ne da se predsjednik postavlja na način – ja ću imenovat to je moja ustavna obaveza, oni neka odbiju kako hoće. U narednim danima ja ću pokušati da nas troje razgovaramo o kandidatima sudija, ali ne na način da se blokada nastavi. Mislim da je njegovo imenovanje i ovakvo dostavljanje dokumenta, prvo medijima a onda potpredsjednicima samo i isključivo pokušaj prebacivanja odgovornosti da nije on kriv za nešto što je isključivo on kočio od 2019. godine”, rekao je Dunović.

Naglasio je da je od tri imena sudija koja su on i potpredsjednica Mahmudbegović dostavili Čavari, dva od tri, predsjednik nije ispoštovao.”Dakle, od tri imena je jedno prepisao, dva aposlutno nije ispoštovao, nije dao ni obrazloženje jer se poziva na Ustav FBiH, kao on imenuje. Pa ako on imenuje onda jedno pitanje. Zašto u protekle tri godine nije bilo političke volje, kada on imenuje. Znači mogao je imenovat? Upada sam sebi usta, svojim izjavama koje su haotične”, rekao je Dunović.On je rekao da predloženi kandidati ne mogu postati sudije dok saglasnost ne daju potpredsjednici i dok Dom naroda FBiH ne potvrdi imenovanje.”Mislim da kolega Čavara ovim postupkom osim što pokušava prebaciti odgovornost na potpredsjednike pokušava dobiti na vremenu kako Dom naroda ne bi imao vremena da zasjeda. Ja ću podsjetiti vrlo brzo se ulazi u izbornu kampanju, nakon toga su izbori, a nakon izbora se postavlja pitanje koji Dom naroda da zasjeda. Da li postojeći, ili da se čeka sazivanje novog saziva Doma naroda koji se neće završiti do 14. januara. A tog datuma je 70-i rođendan jednom od sudija, a poznata je činjenica da sudije po sili zakona idu u penziju na 70-i rođendan. Ako se do tada ne imenuje bar jedan sudija, Ustavni sud FBiH bi od 14. januara bio u fazi da ne postoji kvorum za održavanje sjednica”, rekao je Dunović.