Duvnjak o blokadi Južne interkonekcije: Žele napraviti ‘hrvatski’ BH-gas

O Schmidtovom nametanju izmjena Izbornog zakona, zašto još nemamo zakon o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska – samo su neka od pitanja na koja je u Dnevniku 3 odgovorao Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije (SDA).

Južna interkonekcija je značajan strateški projekt koji bi nam omogućio da se oslobodimo totalne plinske ovisnosti o Rusiji, istakao je Duvnjak.

“Prvobitno mi nije bilo jasno zašto kolege iz HDZ-a BiH ne žele da to dođe na dnevni red Doma naroda. Dobivam informaciju da su ispred Kluba delegata hrvatskog naroda u međuvremenu uputili amandmane na taj zakon. Ti amandmani su na izjašnjenju u Vladi Federacije BiH. Njihova suština je da se u Federaciji Bosne i Hercegovine omogući formiranje javnog preduzeća koje bi bilo pandan BH-gasu. Kao što sad imamo Hrvatske pošte, Hrvatske telekomunikacije, Elektroprivredu Herceg-Bosne itd., oni žele da operater transportnog sistema uz BH-gas bude neki ‘hrvatski’ BH-gas. To je neprihvatljivo jer znači nove podjele”, kazao je Duvnjak.

Smatra i da bi takvo preduzeće bilo neodrživo te da se na taj način neke etničke podjele koje postoje u Federaciji Bosne i Hercegovine žele dodatno produbiti i zacementirati formiranjem javnih preduzeća koja nose ratna imena i etnički predznak.

Govorio je Duvnjak i o tome zašto na posljednjoj sjednici Doma naroda nije prošao izvještaj o radu i poslovanju RTV Federacije za 2018. i 2019. godinu.

Navodi da poslovanje RTVFBiH ima uzlaznu putanju, uprkos prilikama u kojima ova kuća radi i problemima s kojima se suočavaju javni emiteri u BiH.

“S druge strane je pokušaj pojedinih bh. političkih faktora da utječu na nešto što je neprimjereno u demokratskom svijetu, a to je utjecaj na uređivačku politiku. Mi smo taj dan čuli od pojedinih kolega u Domu naroda da nisu zadovoljni uređivačkom politikom. Međutim, mi smo političari i mi treba da budemo spremni na kritiku i svjesni da javni emiteri i mediji ne postoje zbog nas nego postoje zbog interesa javnosti. Vi ste tu na prvom mjestu da zaštitite interes građana i javnosti u Federaciji BiH”, poručio je Duvnjak.

Naglašava da se i iza ovoga kao i za priče o plinovodu, očigledno, opet krije namjera da se određeni prostor pokrije markicom HZHB-a.

“U konačnici, nisu to više ni krili, rekli su da imaju namjeru, ako im to budu dozvolile mogućnosti i neki koalicioni partneri, da naprave televiziju Herceg-Bosne i da to bude neki treći javni emiter. Poručio sam im da – dok se mi iz SDA pitamo, a nadam se i iz Probosanskih snaga – nema ništa od televizije Herceg-Bosne, kao što, uostalom, neće ništa biti ni od trećeg entiteta”, rekao je Duvnjak.

Pozvao ih je, kaže, da razgovaraju o tome kako pomoći televiziji kad je u pitanju tehnika, oprema.

“Možda se razgovarati o nekim drugim stvarima, mijenjaju zakona koji definiraju poziciju javnih emitira, ali ne na način da tu uvode neke nove podjele i nove nacionalne torove”, istakao je Duvnjak gostujući u Dnevniku 3 Federalne televizije.