Dvije najveće zdravstvene ustanove u ZDK dobiće 26 miliona KM za poboljšanje usluga

Novi zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova trebao bi pomoći u saniranju gubitaka zdravstvenih ustanova. Podsjećamo, Federalna vlada je nedavno odlučila, a parlament podržao podjelu 225 miliona maraka na tri univerzitetsko-klinička centra, šest kantonalnih i 10 opštih bolnica. Dvije najveće zdravstvene ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu dobiće 26 miliona.
Prvobitnim prijedlogom zakona za Opću bolnicu Tešanj planiran je samo milion maraka, ali je naknadno taj iznos povećan na 3 miliona. A zbog manjih dugovanja, obećana sredstva će iskoristiti za proširivanje svojih kapaciteta i spektra usluga.

“Za nabavku magnetne rezonance koja bi svakako pomogla zdravstvo ovog kraja ali isto tako moramo razmisliti o svim aspektima Koja je ta nama magnetna rezonanca donosi i potrebuje i prostoru infrastrukturne ljudske svih osnovnih ostalih elemenata, isto tako proširenje hirurških kapaciteta jer smo u značajnoj mjeri povećali obim hirurgije”, kaže direktor Opće bolnice Tešanj Omer Bedak.

Povećanjem iznosa za tešanjsku bolnicu, za dva miliona maraka smanjen je iznos za Kantonalnu bolnicu Zenica koja će umjesto, 25 dobiti 23 miliona maraka. Sada, sa riješenim imovinsko-pravnim odosnima, pruža im se mogućnost realizacije davno pokrenutih projekata te nabavka linearnog akceleratora za tretman onkoloških pacijenata, čiji se broj povećava.

“Mi smo već imali nekakve razgovore prethodnih godina kako da kupimo linearni akcelerator. E pa je bilo različitih ideja kroz JPP i lizing, na razne načine smo tražili rješenja, ova sredstva otvaraju mogućnost da uvedemo još jednu mogućnost da se plati praktično odmah”, navodi direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac.

Raspodjela 225 miliona izazvala je brojne polemike u javnosti. Ipak, u konačnici naknadnom revizijom, osim visine dugovanja, kao kriterij za raspodjelu, uzet je u obzir i učinak bolnice. Direktor Opće bonice Tešanj naglašava da bolnice nisu privredna društva da mogu poslovati u plusu, ali bi se uprava tih bolnica trebala potruditi u budućnosti da barem budu, kako kaže, na nuli.

Implementacija ovog zakona nesumnjivo će doprinijeti finansijskoj stabilizaciji zdravstvenog sistema u Federaciji BiH, ali samo u slučaju strogog nadzora provođenja zakona, za što su zaduženi upravni odbori zadravstvenih ustanova, odnosno osnivači, resorno federalno ministarstvo koje u konačnici dostavlja izvještaj Vladi Federacije BiH.