DVIJE OSOBE IZ BH GASA KRIVE ZA MILIONSKU ŠTETU

Kompanija Energoinvest saopćila je kako je pokrenula postupak preispitivanja arbitražne odluke koja se odnosi na tužbu mađarskog transportera gasa.

Kako su naveli iz ove kompanije, saglasno saopćenju Vlade FBiH od 29. maja o analizi provedenog arbitražnog postupka vezano za snabdijevanje prirodnim gasom, a na bazi detaljne analize urađene na sastanku s predstavnicima Vlade, Energoinvesta, advokatskog tima te BH Gasa, kompanija je donijela nekoliko mjera.

Prva od mjera odnosi se prema Vrhovnom sudu u Zurichu.

Dana 21. maja podnesen je zvanična zahtjev Vrhovnom sudu u Zurichu za preispitivanjem arbitražne odluke što se temelji na procesnoj nedosljednosti koju arbitražna presuda sadrži. Zahtjev su uputili mješoviti advokatski tim u ime Energoinvesta i BH Gasa”, naveli su.

Također, Energoinvest je saopćio kako su podnesene i krivične prijave.

“Dana 16. maja i 20. maja, podnesene su krivične prijave Tužilaštvu BiH i Kantonalnom tužilaštvu KS protiv dvije odgovorne osobe, direktora i savjetnika direktora bivše uprave BH Gasa, za koje postoji osnov sumnje i dokazi koji upućuju na ozbiljne propuste koji su rezultirali višemilionskom štetom. Tužba sadrži Arbitražnu presudu sa svim relevantnim dokumentima i dokazima prezentiranim tokom procesa arbitraže”, zaključili su iz Energoinvesta.