Dvije zlatne medalje za BiH na otvaranju Evropskog prvenstva u džudu za veterane

U Areni hotela Hills u Sarajevu jučer je otvoreno Evropsko prvenstvo u džudu za veterane, čiji je tehnički organizator Džudo savez Bosne i Hercegovine, a radi se o takmičenju koje je u kalendaru Evropske džudo unije (EJU) označeno kao jedan od najbitnijih događaja u ovoj olimpijskoj 2024. godini.

Na Evropskom prvenstvu učestvuju veterani i veteranke iz 36 zemalja širom Evrope, a u Arenu hotela Hills ih je stiglo više od 800, od čega ih 31 predstavlja Bosnu i Hercegovinu. Pravo učešća na Evropskom prvenstvu za veterane imaju sve džudoke starije od 30 godina, ali pod uslovom da je od njihovog posljednjeg seniorskog nastupa prošla najmanje jedna godina.

Najbolji rezultat od takmičara iz BiH jučer su ostvarili potpredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Milanko Mućibabić te Dragan Božović, koji su stigli do zlatnih medalja. Mućibabić je do zlata stigao preko Poljaka Edwarda Spraskog u kategoriji do 100 kg, a u istoj kategoriji je zlatni i Božović postao pobijedivši Hrvata Radeta Krnjetu.

Najuspješniji su prvog dana takmičenja bili predstavnici Francuske, koji su dominirali na takmičenju osvojivši ukupno 21 medalju. Osvojili su sedam zlatnih, pet srebrenih i devet bronzanih medalja. Dobro su se publici u Sarajevu predstavili i takmičari iz Njemačke, koji su sakupili pet zlatnih, dvije srebrene i sedam bronzanih medalja.

Što se tiče drugih bh. takmičara, nadomak bronzane medalje bili su Elvir Salihagić i Mile Matijević, ali do nje nisu došli. Salihagić je poražen u direktnoj borbi za ovo odličje s Francuzom Francoisom Latourom. Prethodno je savladao Britanca Josepha Williamsa i Francuza Mileda Trabelsija, a u polufinalu je poražen od Juergena Gesella iz Njemačke.

Matijević je do šanse za bronzu došao nakon pobjede u repasažu, ali u borbi za treće mjesto ga je savladao Austrijanac Reinhold Kurz.

Od predstavnika BiH još su nastupili Enver Kemez (do 90 kg), Radenko Marinović (do 100 kg), Benamin Maglić (do 81 kg), Mustafa Memagić (preko 100 kg), Nikola Kljajić (do 81 kg), Zikret Hasanica (do 73 kg), Asif Libić (do 90 kg) te Efraim Pinjo (do 100 kg).

Događaj je svojim prisustvom dodatno uveličala proslavljena bh. džudistkinja Larisa Cerić, koja je posmatrala sjajne borbe na četiri tatamija.

Sve rezultate jučerašnjeg programa možete pogledati na linku.

Najbolji veterani Evrope će se u Areni hotela Hills boriti sve do nedjelje, a i danas nas očekuju nove i sasvim sigurno uzbudljive borbe u -66, -81, -100 i +100 kg za muškarce u kategorijama M1, M2 i M3, te -52, -63, -78 i +78 za žene u kategorijama F1, F2 i F3.

Nakon završetka borbi, u Areni hotela Hills će se održati i Kodokan kata seminar koji će trajati od 12. do 14. juna.