Dvojac uhapšen u akciji “Faktura”

TOMISLAVGRAD – J.B. i I.B. iz Tomislavgrada uhapsili su juče policijski službenici Federalne uprave policije u akciji “Faktura” zbog sumnje da su obmanama i krivotvorenjem računa za ostvarivanje prava na poticaje oštetili Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 128.000 KM
U okviru akcije Ž.D. iz Kupresa osumnjičen je da je za određene novčane iznose nabavljao krivotvorene fakture, koje bi prilagali za ostvarivanje prava na dodjelu subvencija u poljoprivredi.

Akcija je izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona 10 zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela obmana prilikom dobivanja kredita ili drugih pogodnosti i rivotvorenje isprave.

Tokom pretresa su privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti sa izvršenjem krivičnih djela.

“J.B. i I.B. se sumnjiče da su u određenom vremenskom periodu uz svoje zahtjeve za ostvarivanje prava na dobivanje poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, prilagali krivotvorene račune bitne za ostvarivanje prava na poticajna sredstva, čime je prouzrokovana šteta po Budžet FBiH u iznosu većem od 128.000 KM.

Kako dodaju u okviru iste akcije izvršen je pretres pokretne i nepokretne imovine koju koristi i trećeosumnjičeni Ž.D. iz Kupresa.

“Ovo lice se sumnjiči se da je za određene novčane iznose krajnjim korisnicima nabavljalo krivotvorene fakture, koje bi isti prilagali uz svoje Zahtjeve za ostvarivanje prava na dodjelu novčanih subvencija u poljoprivredi”, navode iz FUP-a.