Džafić: Analiza WB pokazala ŽFBiH najbolje željezničko preduzeće u regionu

Direktor Željeznica FBiH Enis Džafić izjavio je danas u Sarajevu da je analiza Svjetske banke (WB)pokazala da su Željeznice FBiH najbolje preduzeće u toj djelatnosti u regionu i da prevoze 20 posto tereta po kilometru pruge iznad evropskog prosjeka.

Dodao je i da je navedeno da poslovanje teretnog željezničkog saobraćaja godišnje ostvaruje dobit od 30 miliona KM.

– Smatramo da je postojeća organizaciona struktura u ŽFBiH potpuno opravdana za nastavak ovakvog poslovanja s aspekta tehničko-tehnološkog procesa rada – rekao je Džafić.

Istakao je da Željeznicama godinama pravi problem nedovoljno sufinansiranje infrastrukture i putničkog željezničkog saobraćaja od Vlade FBiH, koja je po zakonu dužna da to radi, a zbog čega putnički saobraćaj bilježi gubitke.

Džafić je kazao da je analiza Svjetske banke također pokazala da je neopravdano više ulagano u infrastrukturu cestovnog saobraćaja nego u željeznicu koja godišnje preveze oko devet miliona tona robe, dok cestama bude prevezeno oko 4,4 miliona tona robe.

Smatra da je neopravdana teza o potrebi ukidanja putničkog željezničkog saobraćaja, budući da ŽFBiH imaju devet garnitura “talgo” vozova koje su puštene u saobraćaj i predstavljaju najsavremeniji vozni park u regionu.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić naglasio je da bez željeznice nema ni privrede i da se slaže da Vlada FBiH treba znatno podići nivo sufinansiranja ŽFBiH, bez obzira na gubitke koje su ostvarivali ne svojom krivicom, prenosi Fena.