EDIN GARAPLIJA PRIJAVIO IZETBEGOVIĆA, ADEMOVIĆA, MEHMEDAGIĆA I HERENDU: NERIJEŠENA POLITIČKA UBISTAVA

Edin Garaplija, bivši načelnik Podcentra za tajna praćenja Službe državne bezbjednosti, jučer je u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova podnio krivičnu prijavu protiv Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, Kemala Ademovića, zamjenika predsjednika Naroda i pravde, Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora OSA-e BiH, Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice „Ševe“, te više NN osoba.

Garaplija je prijavu predao simbolično pet do 12 sati, poručujući da je vrijeme za obračun pravne države s dubokom državom.

“Danas sam predao krivičnu prijavu za organizirani kriminal i politička ubistva protiv najviših rukovodilaca SDA, uključujući gospodina Bakira Izetbegovića, Osmana Mehmedagića i Kemala Ademovića”, izjavio je Garaplija za portal Avaz.

Foto: Avaz
Faksimil krivične prijave
Prijava se odnosi na niz teških krivičnih djela, uključujući ubistva visokih sigurnosnih funkcionera i zataškavanje terorističkih aktivnosti jedinice „Ševe“.

Između ostalih, prijava obuhvata ubistva Nedžada Ugljena, Joze Leutara, Ramiza Delalića i Ismeta Bajramovića, koja su se dogodila između 1996. i 2008. godine.

Garaplija je prijavu proslijedio i Uredu visokog predstavnika (OHR) radi monitoringa procesa, izražavajući nadu da će pravosuđe napokon stati na kraj dubokoj državi.

“Vrijeme je da pravna država pokaže svoju snagu i profesionalizam”, zaključio je Garaplija.

Prema krivičnoj prijavi, Izetbegović, Ademović, Mehmedagić i Herenda su tokom godina organizirali kriminalne grupe za likvidacije, uključujući ubistvo Ramiza Delalića i Ismeta Bajramovića. Jozo Leutar je, prema prijavi, ubijen zbog svojih saznanja o visokoj korupciji i pronevjeri ratnih donacija.

U obrazloženju krivične prijave Garaplija navodi:

“Izetbegović, Ademović, Mehmedagić i druga NN lica u periodu od 2006. do 2007. godine organiziraju kriminalnu grupu za likvidaciju Ramiza Delalića, komandanta 9. brdske brigade Armije RBiH, a nad kojim su prije atentata određeni vremenski period neovlašteno vršili tajni nadzor komunikacija i praćenje kretanja kako bi saznali mjesta njegovog boravka i navike”, navodi se u krivičnoj prijavi.

Ismet Bajramović Ćelo rekao: “Da će se tresti država ako počne pričati”

Nakon saznanja da je Ismet Bajramović Ćelo, koji je likvidiran 2008. godine, u svojim izjavama istražiteljima Tužilaštva i medijima istakao “da će se tresti država ako počne pričati” za određena krivična djela i ubistva, u šta je upetljan visoki državni vrh, organizirana je kriminalna grupa koja angažira NN osobu da likvidira Ismeta Bajramovića.

Nakon što je omamljen nepoznatim sredstvom, Bajramoviću je ispaljen hitac u glavu iz neposredne blizine, a kao oružje izvršenja iskorišten je lični pištolj ubijenog te je u cilju zataškavanja ovog krivičnog djela insceniran položaj oružja i tijela kao da se radi o samoubistvu, piše u krivičnoj prijavi.

Jedini “Grijeh“ Joze Leutara su bila saznanja o visokoj korupciji i pronevjeri ratnih donacija

Jozo Leutar vodio je specijalnu istragu o pronevjerama ratnih donacija za odbranu BiH i velikih iznosa novca na računima bh. kompanija u inozemstvu.

Nakon saznanja da je Leutar, putem zvaničnih kanala saradnje s međunarodnom policijskom agencijom Interpol, dobio dokumentaciju kojom se dokazuje upetljanost tadašnjeg najvišeg državnog vrha, s Alijom Izetbegovićem na čelu, organizirana grupa s Bakirom Izetbegovićem, Kemalom Ademovićem, Osmanom Mehmedagićem na čelu, kao visokim rukovodiocima tajne policije, a pod kontrolom klana Izetbegović, te drugim osobama iz vrha sigurnosnog sektora, priprema, organizira i naređuje likvidaciju Joze Leutara s ciljem zataškavanja svih njegovih saznanja o visokoj korupciji i kriminalu do kojih je došao, ističe se u krivičnoj prijavi.