Ef. Kavazović izjavom o “branjenju institucija i države BiH” izazvao oštre osude

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović gostovao je u emisiji “Sasvim iskreno” na MTV Igman te je, između ostalog, govorio i državi BiH i “branjenju državnih institucija”, ali i zemlje u slučaju da “institucije padnu”. Njegova izjava izazvala je brojne reakcije zvaničnika iz Republike Srpske, a oglasio se i HNS.

Govoreći o sadašnjem stanju u BiH, reis Kavazović je rekao sljedeće: “Ovo što imamo nije savršeno, ali trebamo raditi dalje da snažimo BiH kao državu i njen suverenitet, da one snage koje su suprotstavljene tome suzbijamo, obeshrabrujemo i sprečavamo na svaki mogući način. Današnja borba je u institucijama države BiH, one se moraju braniti. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju, da se one slabe. Moramo pokazati na svaki način da smo spremni braniti institucije države BiH. A, kada one padnu, a imali smo to 1992. kada su pale, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem i o tome ne treba niko da ima dileme, da tako kažem, da to moramo raditi. Ali, sada je mir, sada su institucije na potezu i neka rade svoj posao.”

Reagovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da “poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović uspješno mijenja posrnulog Bakira Izetbegovića, koji je za svaki politički problem u BiH imao spremnu vrstu naoružanja”.

“Husein Kavazović prijeti istim scenarijem 30 godina kasnije. Reisu Islamske zajednice u BiH poručio bih da se skloni iz dvorišta politike i naoruža ljubavlju, tolerancijom i lijepim riječima”, istakao je Dodik.

Reagovao je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

“Ovakve poruke sigurno ne mogu ni na koji način da stvaraju dobru i pozitivnu atmosferu. One moraju biti predmet osude i to je nešto što ne bi smjela da radi jedna vjerska organizacija”, rekao je Kojić.

Iz HNS-a su najoštrije osudili ovu izjavu reisa Kavazovića.

“Hrvatski narodni sabor poziva cjelokupnu međunarodnu zajednicu da ozbiljno pristupi neodgovornoj zapaljivoj izjavi reisa Kavazovića te odmah i oštro osudi poziv za pripremu na oružani sukob u Bosni i Hercegovini. U svrhu očuvanja mira i zaustavljanja zapaljive retorike, ozbiljne i zabrinjavajuće izjave poput ove ne mogu proći bez oštre međunarodne osude. Jednako tako, bošnjačke političke predstavnike pozivamo da se nedvosmisleno ograde i osude zabrinjavajuću izjavu reisa Kavazovića te time jasno demonstriraju svoju podršku očuvanju stabilnosti i mira BiH. U ime svih onih koji u Bosni i Hercegovini ne priželjkuju novi rat, od Islamske zajednice zahtijevamo žurnu i javnu ispriku povodom ratnohuškačkog ponašanja vlastitog poglavara”, navode iz HNS-a.

Poručuju da se “teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini nikada ponovno ne smije dovesti u pitanje”, ali i to da su “legitimni predstavnici hrvatskog naroda trajno opredijeljeni za mir, stabilnost i napredak BiH”.