Električni skuteri uzrokuju tri glavne vrste problema: Zašto su rizični u gradu?

Električni skuteri su postali popularno sredstvo prevoza širom gradova u svijetu, dijelom zbog njihovog malog učinka na okoliš. Rentiranje skutera operativno je u više od 100 gradova na svijetu. Međutim, nedavni incident u Parizu, gdje je zbog udara vozača skutera smrtno nastradala jedna prolaznica, doveo je do mogućnosti njihovog ukidanja. Koliko su rizični električni skuteri u gradu? Zašto?

E-skuteri su sada legalni u sve većem broju zemalja, iako postoje različita pravila gdje se mogu voziti. Negdje je vozačima e-skutera dozvoljeno da voze pješačkom zonom, negdje cestama, a negdje biciklističkim stazama. Ali novi konsenzus je da električne skutere treba tretirati kao bicikle.

U Parizu postoji oko 20 hiljada električnih skutera za iznajmljivanje koji mogu postići brzinu od 30 do 50 kilomentara na sat.
Nakon incitenta sa smrtnim slučajem prolaznice grad Pariz je naveo da postoji mogućnost zabrane električnih skutera, osim ako se ne riješi pitanje sigurnosnosne prijetnje koju predstavljaju.

Podsjetimo, u Parizu je početkom mjeseca juna 31-godišnju prolaznicu je udarila osoba koja je vozila skuter dok je šetala po gradu. Ona je podlegla povredama koje je zadobila prilikom udarca i pada. Policija je zbog njene smrti protiv osumnjičene osobe koja je vozila električni skuter podigla optužnicu za ubistvo s predumišljajem.
Zamjenik gradonačelnika Pariza David Belliard rekao je krajem juna da ugovori za iznajmljivače e-skutera neće biti obnovljeni sljedeće godine ukoliko ne dođe do “značajnog poboljšanja situacije i ako skuteri pronađu svoje mjesto u javnom prostoru bez izazivanja smetnji ili dodatne opasnosti”, prenosi agencija France Presse (AFP).
Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Francuske vlasti su 2019. godine uvele nova pravila, nakon na stotine incidenata, među kojima je bilo i nekoliko smrtnih slučajeva. Vozači sada moraju biti stariji od 12 godina, dozvoljeno je da na e-skuteru bude samo jedna osoba a ne smiju se voziti na pločnicima gdje hodaju pješaci.

Ali sa porastom upotrebe e-skutera povećao se i broj incidenata, od kojih su neki, kao nedavni slučaj u Parizu, imali fatalne posljedice.

E-skuteri uzrokuju tri glavne vrste problema, piše magazin The Conversation. Najočiglednije je to da ljude ljuti neodgovorna upotreba skutera. Prebrza i nepromišljena vožnja, ponekad u alkoholiziranom stanju ili vožnja trotoarima ili cestama jako nerviraju druge korisnike puteva.