EMINA ROGO I MEHMED DEDIĆ “PROPJEVALI”: EMININ MOMAK NAJVEĆI NARKODILER U EVROPI

Pred Vijećem Suda BiH danas je razmatran prijedlog Tužilaštva da se uhapšenima u akciji “Start” Elmedinu Karišiku, vlasniku firme “Plaza”, te Seidu Hadžibajriću, sinu Ibrahima Hadžibajrića, produži mjera pritvora za naredna dva mjeseca, i to zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke i saučesnike.

U istom predmetu Tužilaštvo je za medicinsku sestru Eminu Rogo i Mehmeda Dedića, vlasnika kompanije “Arijans” Sarajevo, predložilo mjere zabrane, a koje će biti razmatrane na posebnom ročištu.

Priznanje jedini razlog za puštanje

Tužilac Džermin Pašić je kratko napomenuo da je odnos prema Dediću i Rogo drugačiji zbog saradnje. Kazao je da je Tužilaštvo došlo do novih dokaza u ovom predmetu te da je sve obrazloženo u prijedlogu piše Avaz.

Advokat Mirsad Crnovršanin, koji zastupa Elmedina Karišika, usprotivio se prijedlogu za produženje pritvora i utvrdio da se za ista djela sumnjiče Dedić i Rogo te da je jedini razlog što će biti pušteni njihovo priznanje. Utvrdio je da je riječ o nejednakom kriteriju.

Crnovršanin je napomenuo da su osobe koje su označene kao vođe grupe S. A. M. i O. O. na slobodi i nedostupne organima gonjenja te da je još sedam članova organizirane grupe na slobodi, a nastoji se prikazati da će istraga biti efikasno okončana zadržavanjem u pritvoru Karišika i Hadžibajrića.

U prijedlogu za pritvor je navedeno da je Rogo djevojka vođe narkogrupe S. A. M., od kojeg je primala darove.

Crnovršanin se zapitao – neće li Rogo i Dedić, kada budu na slobodi, stupiti u kontakt s organizatorima grupe.

Advokat je istakao da Tužilaštvo ne posjeduje nijedan dokaz kojim se Karišik povezuje s drogom i vođom grupe S. A. M.

Crnovršanin je danas Vijeću predao ugovor potpisan kod notara iz kojeg se vidi da je Karišik 2021. prodao hotel za 1,7 miliona KM te da je od te sume 650.000 KM direktno uplaćeno na račun firme, a 860.000 KM na Karišikov račun. Advokat je ustvrdio da se tu nikako ne može raditi o pranju novca te da su neutemeljene tvrdnje da novac kojim su kupljene nekretnine potječe iz krivičnog djela.

Advokat je kazao da je Karišik znao za istragu i ranije te da je prije sedam mjeseci saslušavan u Tužilaštvu i da je tada rekao da neće ići nigdje iz Sarajeva.
Roditelji nude garanciju

Crnovršanin je ponudio dokumentaciju kojom roditelji Karišika nude jamstvo u nekretnini, kao garanciju da Karišik neće pobjeći ako se nađe na slobodi. Riječ je o nekretnini vrijednoj 350.000 KM i novcu od 90.000 KM, koji se nalazi na računu u banci. Ta vrsta postupka neće biti ovaj put razmatrana.

Advokatica Adna Dobojlić, koja zastupa Seida Hadžibajrića, kazala je da je razočarana prijedlogom koji je podnijelo Tužilaštvo.

Ona je uložila ZK izvadak i izvod iz katastra Općine Stari Grad, prema kojima se vidi da su nekretnine za koje je Sud donio privremenu mjeru zabrane upravljanja vlasništvo Hadžibajrićevog djeda Seida, koji je umro 1981. godine, te još jedne osobe.