Energetska drama prijeti Evropi: Ukrajina obustavlja transport trećine ruskog plina!

Ukrajinski plinski operater GTSOU objavio je u utorak da će od sutra obustaviti tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“ koja se nalazi u Luganskoj oblasti, navodi se u saopćenju operatora, prenosi Reuters. Ova stanica je jedan od dva ključna ulaza ruskog plina u ukrajinski sistem.

Ukrajina je ostala glavna tranzitna ruta za ruski plin u Evropu čak i nakon ruske invazije na tu zemlju 24. februara.

GTSOU je saopćio kako ne može izvoditi operacije na plinskoj kompresorskoj stanici Novopskov na tom mjestu zbog “uplitanja okupacijskih snaga u tehničke procese”.
Kompresorska stanica Novopskov u regiji Lugansk u istočnoj Ukrajini okupirana je od strane ruskih snaga i separatističkih boraca ubrzo nakon početka invazije.
To je prvi kompresor u ukrajinskom plinskom tranzitnom sistemu u regiji Lugansk, tranzitna ruta za oko 32,6 miliona kubnih metara plina dnevno, odnosno trećinu ruskog plina koji ide u Evropu preko Ukrajine, objavljeno je iz GTSOU-a.

“Kako bi ispunio svoje tranzitne obveze prema evropskim partnerima u potpunosti i u skladu s uvjetima sporazuma, moguće je privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke Sohranovka u tačku Sudža koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine“, objavljeno je.