Enra Suljić smjenjena sa pozicije na KCUS-u

Nakon što je v.d. direktora KCUS-a Alen Pilav predložio, Upravni odbor ove ustanove odobrio je smjenu direktora disciplina – između ostalog i Enre Suljić te Muvedeta Čedić-Butmir, šefica nemedicinskih disciplina.

Prema informacijama Raporta, ovu odluku donio je Upravni odbor na sjednici koja održana večeras.

Suljić je inače bila direktorica discipline za nauku i nastavu i važila je za blisku saradnicu bivše direktorice Sebije Izetbegović.

Kao razlog za smjenu navedeno je to da je odgovorna što je KCUS izgubio status nastavne baze.

Upravni odbor je također usvojito odluku da se KCUS-u vrati kao nastavna baza, a Senat UNSA je to odluku i prihvatio saznaje Raport.

Zanimljivo je, međutim, da UNSA Suljić nije smjenio sa pozicije prodekana Medicinskog fakulteta iako je Ministarstvo za visoko obrazovanje KS odbilo žalbu rektora na ovakvu odluku Kantonalne inspekcije.

Naime, ranije je KUIP izvršio inspekcijski nadzor i utvrdio da KCUS nije mogao biti nastavna baza za Medicinski fakultet jer nije postojao ugovor i da Enra Suljić nema ugovor niti osnova da obavlja tu funkciju.

Inspekcija je tad naredila da UNSA poništi odluku kojom je Suljić postavljena za prodekana. UNSA se žalio, a i ta žalba je odbijena u februaru.