Ensar Dervišbegović: “Frizerstvo je najbolja odluka za mene”

Jedan od najcjenjenijih mladih frizera u našoj zemlji Ensar Dervišbegović iz Visokog postao je skoro nezamjenjiv član bh. delegacije Eurosonga, ali i “umjetnik s makazama” za čije kvalitete se čulo i van granica naše zemlje. Odluka da se bavi frizerstvom je ustvari nastavak porodične tradicije i, kako sam ističe, to mu je do sada najbolja životna odluka. Radio je “o glavi” mnogim poznatim osobama, a zasigurno jedna od najpoznatijih je državni sekretar SAD-a Hillary Clinton. Razgovarali smo elektronskim putem s njim i ovom prilikom se zahvaljujemo Ensaru na odvojenom vremenu.

– Prije svega, kad si odlučio da počneš da se baviš ovim poslom i ko je “krivac” što si ušao u posao s “tuđim glavama”?

“Vođen predrasudama kako se frizerstvo ne smatra baš najelitnijim zanimanjem, prva zamisao poslije osnovne škole je bila da se upiše gimnazija, a dalje školovanje da se nastavi na nekom fakultetu… Iako sam u dubini sebe znao da je frizerstvo najbolja odluka za mene… Zahvaljujući podršci mame i prijatelja i vođen činjenicom da je frizerstvo dio porodične tradicije, upisujem frizersku školu… I iz ove perspektive to je do sada najbolja odluka života…”

– Sjećaš li se svojih početaka i šta si zamišljao u tom trenutku?

“Kada ste iz malog bosanskog grada, a imate velike snove, snovi se teško ostvaruju. Ali moram priznati da se i to dešava. Mislim da sam ja dobar primjer za to. Na samom početku sam jedino znao da želim da nešto postignem. I to je problem djece koja odrastaju u malim gradovima jer nemaju jasnu sliku šta doista žele i kako to treba da izgleda. Jer u gradu kojem sam ja živio pojam frizera je bio na najnižem nivou.”

– Vjerovatno si u svom dosadašnjem radu imao bezbroj mušterija, ko ti se izdvojio u sjećanju i inače ima li neka anegdota iz poslovnog života?

“Najbolje su anegdote vezane za obične ljude, ljude iz naroda. Mada, kada sam tek počinjao sanjao sam o nekim ljudima da ih friziram. Srećom to se ostvarilo. Neki su mi danas jedni od najboljih prijatelja. Naravno najbolje su anegdote vezane za Hillary Clinton i njeno osiguranje. Meni kao djetetu iz mahale tolika fama oko osiguranja i protokola nije baš jasna.”

– Također, često si i u sastavu bh. ekspedicije za Evroviziju. Kakva iskustva nosiš s tih putovanja?

“Evrovizija je jedan od najboljih projekata na kojim sam radio. Evrovizija kao takva je najbolji TV-Show, s najvećom organizacijom i najvećim zahtjevima, pogotovo za ljude koji se bave vizuelnim identitetom. Usklađivanje gardarobe, frizure, šminke, svjetla na stage-u, video wall-a je jedna cjelina gdje sve savršeno treba da funkcioniše. Pri tome kada uzmete u obzir da vaš rad gleda cijela Evropa – toliko ste počašćeni, a isto toliko imate osjećaj odgovornosti.”

– Ko ti je glavna podrška u tvom radu i ko ti je možda uzor u ovom poslu?

“Uzori su se godinama mijenjali. Nekada su to bili frizeri, bila je i faza kada su mi uzori bili poslovni uspješni ljudi. Danas su mi uzori svi ljudi koji se bave nekom granom umjetnosti, a i dalje imaju inspiraciju da rade i stvaraju nešto novo. Koji su pronašli izvor u sebi da iznova budu drugačiji, a opet svoji. Podrška? Podrška su sve moje mušterije, svi moji prijatelji. BRAT! Moram priznati da su žene muškarcima najbolja podrška, istovremeno ti se dive i zahvalne su ti.”

– Kakvi su ti planovi za budućnost?

“Planovi za budućnost… Putovati, raditi na sebi, istraživati, educirati se… Moj vječni plan se uvijek vrti u krug, a to je, sjediti u Pubu u East Londonu i slušati neafirmisane, mlade, talentovane muzičare. Kada bolje razmislim, muzika je jako uticala na modne tokove svih godina, samim tim i na frizure tog doba. Muzika je stvarno uvijek dobra inspiracija.”

(Neven Krajišnik)