EP U BIH NAJAVILE NOVI SISTEM NAPLATE Uvode se ‘blok tarife’, manja potrošnja – niža cijena: Domaćinstva će se dijeliti u tri grupe, a obračunavati ovako…

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske objavila je nacrt novog tarifnog sustava kojim je predloženo uvođenje “blok tarifa” za naplatu električne energije. U FBiH takav zahtjev nadležnoj komisiji još nije podnesen.

Elektroprivrede u BiH već su najavile da će u 2023. doći do usklađivanja cijena električne energije s onima na europskom tržištu te da će biti potrebno uvoditi tzv. blok tarife, što znači da se potrošnja struje do određene količine obračunava po jednoj cijeni, dok nakon toga cijene struje značajno rastu.

Prije promjene cijena, odnosno tarifa, potrebno je da nadležni regulatori provedu tarifni postupak. To su Regulatorna komisija za energetiku RS-a i Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK), prenosi Večernji list.

U nacrtu tarifnog sustava za prodaju električne energije i korištenje distributivne mreže RS-a predviđeno je da kućanstva prema potrošnji struje budu podijeljena u tri skupine: ona koja troše do 500 kWh, od 500 do 1500 kWh te od 1500 kWh i više.

Ako u ovom slučaju potrošite 800 kWh, dio do 500 će se obračunavati po jednoj cijeni, a dio od 300 po drugoj, višoj cijeni.

FERK još nije zaprimio zahtjev za uvođenje “blok tarifa” od Elektroprivrede BiH ili Elektroprivrede HZ HB.

– Nismo dobili nikakve zahtjeve. Oni moraju 60 dana prije stupanja na snagu novih cijena za pružanje univerzalne usluge podnijeti zahtjev. FERK, u skladu s metodologijom, razmata taj njihov zahtjev te, ako vidi da je on u skladu s tom metodologijom, daje suglasnost na te cijene. Ako nije, onda FERK sam određuje cijene – kazao je za klix.ba tajnik FERK-a Ivica Drežnjak.

Javnost će o prijedlogu novih tarifa biti obaviještena tako da svi zainteresirani mogu slati svoje komentare na prijedlog novih cijena električne energije. – Kako oni još to nisu dostavili, ne postoje izgledi da od 1. siječnja 2023. može doći do promjene cijena za kućanstva i ovu kategoriju ostalih, odnosno potrošnje koja je na univerzalnoj usluzi – kazao je Drežnjak.

Regulatorna komisija za energetiku RS-a pokrenula je još u kolovozu tarifni postupak na osnovi zahtjeva distributivnih poduzeća iz sustava EP RS-a o povećanju cijene mrežarine.