12. Augusta 2022.

EU poziva Mađarsku da ne naplaćuje skuplje gorivo strancima

Europska komisija je pozvala Mađarsku da prestane različito naplaćivati gorivo na benzinskim stanicama vlasnicima vozila s mađarskim registarskim tablicama i onima čija su vozila registrirana u nekoj drugoj članici Unije, dok se temeljito ne provjeri je li ta mjera u skladu s pravom EU-a, javlja Hina.

Glasnogovornica Komisije Sonja Gospodinova potvrdila je da je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton poslao pismo mađarskim vlastima i zatražio objašnjenje te mjere, te da se ona prestane provoditi dok se ne provjeri radi li se tu o diskriminaciji.

„U tom pismu povjerenik Breton je zatražio suspenziju primjene te mjere dok se ne vidi je li u skladu s pravom EU-a. Ta mjera negativno utječe na slobodan protok roba, usluga i osoba. Taj različit pristup (prema mađarskim državljanima i onima drugih država članica) izgleda kao izravna diskriminacija, ali trebaju nam dodatne informacije kako bismo to utvrdili“, rekla je Gospodinova.

Cijena fiksirana jesenas
Odnedavno strani vozači u Mađarskoj moraju platiti puno višu cijenu goriva od mađarskih državljana, a po tamošnjim medijima radi se o razlici od 40-ak posto.

Mađarska vlada donijela je još jesenas uredbu kojom je ograničila cijene goriva, kako građani ne bi osjetili globalni porast cijena energenata.

Donedavno su strani automobili mogli točiti gorivo po toj fiksiranoj cijeni od 480 forinti (1,24 eura). Međutim, vlada je iznenada objavila da će za strance vrijediti viša, tržišna cijena.