12. Augusta 2022.

EU tvrdi da je Rusija direktno odgovorna za svu nestašicu žitarica

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell istakao je ruska tekuća blokada ukrajinskih luka sprječava izvoz tona žitarica
Zbog rata protiv Ukrajine, Rusija je “direktno odgovorna” za nestašice u međunarodnoj trgovini žitaricama, rekao je u nedjelju visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ruska tekuća blokada ukrajinskih luka sprječava izvoz tona žitarica, poput kukuruza i pšenice, koji su trenutno zaglavljeni u Ukrajini, jednom od glavnih svjetskih proizvođača”, naveo je Josep Borrell na Twitteru.

Borrell je istakao da sankcije EU ciljaju na kapacitet Rusije da nastavi rat, a ne na pšenicu, dodajući da su poljoprivredni proizvodi i njihov transport “eksplicitno isključeni” iz sankcija.

“Rusija je direktno odgovorna za svu nestašicu u međunarodnoj trgovini žitaricama i umjesto da prekine svoju agresiju, aktivno nastoji prenijeti odgovornost na međunarodne sankcije. Ovo je dezinformacija”, dodao je Borrell.

Borrell je istakao da će blok nastaviti pokazivati solidarnost sa zemljama u rješavanju posljedica rata.

Ruski predskednik Vladimir Putin “treba da okonča svoj rat protiv Ukrajine. Teritorijalni integritet Ukrajine mora biti vraćen”, istakao je Borrell i dodao da je to u interesu cijelog svijeta.

Prema procjenama UN-a, najmanje 4.183 civila je ubijeno, a 5.014 ranjeno u Ukrajini od početka rata s Rusijom, a vjeruje se da je stvarni broj mnogo veći.

Više od 6,9 miliona ljudi izbjeglo je u druge zemlje, dok je više od 7,7 miliona interno raseljeno.