11. Augusta 2022.

EUFOR: Doprinos OS BiH međunarodnim operacijama podrške miru

Osvrćući se nanedavne događaje, komandant EUFOR-a generalmajor Friedrich Schrötter izražava zadovoljstvo zbog toga što Oružane snage BiH mogu mnogo doprinijeti operacijama podrške miru, što je značajan iskorak.

Buduće aktivnosti na osposobljavanju i obuci će biti usredotočene na zajedničku obuku nivoa čete i jačanje sposobnosti za učešće u operacijama podrške miru u inostranstvu zajedno s kolegama iz EU, NATO-a i UN. OS BiH i dalje unapređuju sposobnosti angažiranja na teritoriji cijele zemlje i učešća u akcijama kao što su pružanje pomoći u slučaju poplava ili drugih nesreća, saopćeno je iz EUFOR-a.

EUFOR će i dalje biti spreman da u svakom trenutku djeluje brzo i efikasno na zaštiti sigurnog i stabilnog okruženja, kada ga bh. vlasti pozovu.

Od 2004. godine obaveza EUFOR-a je da se angažira u BiH u okviru šireg pristupa EU i međunarodne zajednice, s fokusom na pružanje pomoći OS BiH pri osposobljavanju i obuci. To se vidjelo prilikom vježbe “Brzi odgovor 2016”, tokom koje su OS BiH pokazale da su ojačale svoje sposobnosti za angažiranje većih snaga u postizanju tih ciljeva.

Vezani članci

KO ĆE MJERITI BRADE U ORUŽANIM SNAGAMA? / Zamjenik ministra odbrane BiH: Brade se neće nositi još neko vrijeme

Visokoin.com