EUFOR izlazi na ulice u BiH: Ima li razloga za zabrinutost i zbog čega to rade?

EUFOR je saopštio da bi u narednim danima građani mogli primijetiti intenzivnije kretanje vozila ovih snaga na ulicama širom Bosne i Hercegovine, a ove aktivnosti su povezane s povratkom rumunskih rezervnih snaga iz naše države u Rumuniju.

 

– Raspoređivanje dijelova rezervnih snaga EUFOR-a u BiH obavlja se redovno u svrhu obuke. Ovim sistemom rotacije rezervnih snaga dodatno se pojačavaju napori EUFOR-a na pružanju podrške vlastima BiH u održavanju bezbjednog i stabilnog okruženja, kao i kombinovanoj obuci sa Oružanim snagama BiH, navodi se u saopštenju.

 

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović izjavio je da nema razloga za zabrinutost zbog pojačanog prisustva EUFOR-a narednih dana u BiH, jer je riječ o redovnim aktivnostima.

 

On je naveo da je EUFOR obavijestio građane o planiranoj mobilnosti u BiH koju će sprovesti u okviru redovne obuke, kako bi održao visok nivo spremnosti i efikasnosti.

 

– Netačne su pojedine konstrukcije da je riječ o vanrednim aktivnostima usljed povećanog stepena rizika bezbjednosti, naglasio je Goganović.

 

Goganović je istakao da je EUFOR pouzdan partner BiH u očuvanju mira i stabilnosti, te su njihova prisutnost i angažman od vitalnog značaja za očuvanje ukupne bezbjednosti.

 

– Građani nemaju razloga za zabrinutost, budući da sve aktivnosti koje EUFOR realizuje na terenu, radi na veoma profesionalan i nepristrasan način, dodao je zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

 

Iz EUFOR-a je ranije saopštio da bi u narednim danima građani mogli primijetiti intenzivnije kretanje vozila ovih snaga na ulicama širom BiH, te da su te aktivnosti u vezi sa povratkom rumunskih rezervnih snaga iz BiH u Rumuniju.