Europol saopćio detalje međunarodne akcije u kojoj je učestvovala i SIPA

Zločinačka organizacija bila je uključena u više ilegalnih aktivnosti, uključujući ubistva širom Evrope…

Europol je danas podržao dan akcije u Italiji za uspješno razbijanje turske kriminalne organizacije uključene u višestruka ubistva širom Evrope.

Istragu je vodila italijanska državna policija (Polizia di Stato), uz podršku italijanske finansijske policije (Guardia di Finanza).

Ukupno je uhapšeno 17 osoba – svi turski državljani.

U ovoj međunarodnoj akciji učestvovali su i policijski službenici istražnog tima FAST Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine gdje su danas na području Pala uhapsili jednu osobu koja se dovodi u vezu s izvršenjem krivičnih djela organizirani kriminal, terorizam, bombaški napadi, trgovina oružjem i eksplozivom i pranje novca.

Istraga je pokrenuta u Comu, u Italiji, u oktobru 2023. godine nakon što su tri člana kriminalne organizacije uhapšena u posjedu vatrenog oružja. Među uhapšenima je bio i šef kriminalne organizacije.

Zločinačka organizacija bila je uključena u više ilegalnih aktivnosti, uključujući ubistva širom Evrope, transport migranata, trgovinu drogom i šverc krivotvorenih cigareta.

Istraga je otkrila i kako su finansijski tokovi koji su dolazili iz inostranstva finansirali nezakonite aktivnosti ove kriminalne organizacije u Evropi.

Europol je poslao dva stručnjaka u Viterbo, Italija, da pomognu u analizi obavještajnih podataka i koordinaciji akcija. Od kraja 2022. godine Europol ima novi mandat koji omogućava Agenciji da svoje aktivnosti usmjeri na nasilje, uključujući ubistva povezana s teškim i organiziranim kriminalnim grupama.