Evropski parlament usvojio Zakon o slobodi medija: Ne idu zajedno legislativa EU i kriminalizacija klevete

Vlastodršci uglavnom uzimaju ono što oni mogu da tumače kako njima odgovara, rekao je Divković

Zakon o slobodi medija, koji je Evropski parlament usvojio ove sedmice, ima za cilj jačanje transparentnosti u tom sektoru i slobode novinara u njihovom radu.

S obzirom na to da BiH očekuje i nada se zelenom svjetlu od Evropskog vijeća idućeg četvrta za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU, to bi podrazumijevalo i potpuno usklađivanje legislative u BiH s onom u Uniji. Kako u BiH ništa ne može jednostavno, tako ni to, jer u manjem bh. entitetu postoji Krivični zakonik RS u kojem se kriminalizira kleveta.

Problem primjena
– Vlastodršci uglavnom, kada je u pitanju evropska legislativa, uzimaju ono što oni mogu da tumače kako njima odgovara – rekao je za „Avaz“ predsjednik Udruženja “BH novinari” Marko Divković.

Poručio je da je skeptičan kada su u pitanju medijski zakoni, pa čak i kada su u pitanju evropski kriteriji.

Nisu ni naši zakoni tako loši, problem je u primjeni jer mi, jednostavno, ni najbolje zakone ne primjenjujemo. Nama se i dalje valja boriti s ovim našim vlastima koje su, sačuvaj me Bože, loše. Kada je kriminaliziranje klevete u pitanju, svi pravni mehanizmi dosad su iskorišteni. Većina medijskih udruženja, udruženja građana, „Transparency International“, borili su se i kroz one, makar i fingirane javne rasprave da do toga ne dođe – poručio je.

Velika iluzija
Politička analitičarka Tanja Topić kazala je kako je, i prilikom najave o rekriminalizaciji klevete, pa tokom rasprave vezane za usvajanje Krivičnog zakona RS, postojao pritisak brojnih relevantnih međunarodnih organizacija.

Uprkos njima, Zakon je usvojen. Tada smo dobili poruku iz EU da je on protivan vrijednostima EU. Stupio je na snagu i u najnovijem izvještaju o napretku BiH stoji da se nisu ispoštovale odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na pojedine tačke ovog zakona. I pored toga, BiH je dobila preporuku Evropske komisije za otpočinjanje pregovora, tako da je, bojim se, velika iluzija očekivati “poništenje” kriminalizacije klevete. Bit ćemo sretni ukoliko se igra represivnim zakonima i disciplinovanjem neposlušnih zaustavi na ovome – rekla je Topić.

Ko kupi kajmak
Divković je podsjetio na napore koje je Udruženje “BH novinari” uložilo kako bi dva zakona stavilo u parlamentarnu proceduru.

– Zakon o medijskom vlasništvu i o medijskom oglašavanju, da nam se ne dešava da medijske kuće iz susjedstva kupe kajmak, a mi ovdje od toga nemamo ništa. Jedan od glavnih je bio upravo taj zakon o medijskom vlasništvu. Međutim, za sedam godina nismo makli dalje od protokola. Naše vlasti toliko su se izvještile da jednostavno i najbolje rješenje obesmisle – kazao je Divković.

Mnoge odredbe evropskih zakona i deklaracija zapravo bi kod nas trebalo da se provode kao direktive. A ne ono „mislim do podne jedno, od podne drugo“, naveo je Divković.