Evropski pokret: Formirati vlast ili raspisati vanredne izbore

Evropski pokret u BiH pozvao je danas sve odgovorne političke subjekte, prije svega partije koje su na oktobarskim izborima 2010. godine dobile povjerenje naroda i građana BiH, da ozbiljno i odgovorno konačno priđu problemu formiranja Vijeća ministara BiH i zaokruženju konstituiranja vlasti na državnom nivou, što je preduvjet za nastavak procesa evropskih integracija i ispunjenja tri uvjeta Evropske unije za podnošenje aplikacije za punopravno članstvo BiH u EU.

U saopćenju za javnost, Evropski pokret pozdravlja formiranje vlasti u SBK, kao i nedavni poziv Bože Ljubića na ponovno okupljanje političkih lidera 17. novembra i nastavak dijaloga oko formiranja Vijeća ministara BiH.

U Evropskom pokretu smatraju da je ovo nova prilika za stvaranje pozitivnog okruženja, kao preduvjeta za postizanje kompromisnih rješenja za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko u najskorije vrijeme, najkasnije do polovine decembra ne dođe do formiranja Vijeća ministara BiH i kompletiranja formiranja vlasti na državnom nivou, političkog dogovora i napretka društva u cjelini, Evropski pokret u BiH poziva domaće odgovorne institucije, visokog predstavnika i međunarodnu zajednicu da raspišu vanredne izbore, zajedno sa lokalnim izborima, za jesen 2012. godine.

Mišljenja su da niko, pa čak ni oni koji uzimaju sebi za pravo da grade takozvane “građanske”, “narodne” i druge oblike društvene zajednice, nemaju pravo pod bilo kojim izgovorima (prije svega ličnih, manipulatorskih i uskopartijskih ciljeva), da uzurpiraju i uništavaju pravo na bolju i sigurniju budućnost svih žitelja BiH.

(VisokoIN/Fena)