Fabio Capello više nije selektor reprezentacije Engleske

Fabio Capello podnio je ostavku na mjesto selektora nogometne reprezentacije Engleske, potvrdio je nogometni savez te zemlje (FA). Italijan je dao ostavku nakon sastanka s predsjednikom FA Davidom Bernsteinom i generalnim sekretarom Alexom Horneom.

“FA može da potvrdi da je Fabio Capello danas podnio ostavku na mjesto selektora Engleske”, navodi se u saopćenju saveza.

Nakon sastanka koji je trajao duže od sat vremena, prihvaćena je Capellova ostavka, prenosi Eurosport.

“Želim naglasiti da se tokom današnjeg sastanka, ali i cijelog perioda dok je obavljao funkciju selektora, Fabio ponašao krajnje profesionalno. Prihvatili smo njegovu ostavku i složili smo se da je to ispravna odluka. Želimo zahvaliti Fabiju na svemu što je uradio za reprezentaciju i poželjeti mu sreću u budućem radu”, izjavio je Bernstein.

Pres-konferencija na kojoj će govoriti predsjednik saveza bit će održana u četvrtak u podne.

Capellova pozicija došla je u pitanje nakon što se javno usprotivio odluci saveza da se Johnu Terryju oduzme kapitenska traka.

Terry je optužen za rasistički napad na igrača Queen's Park Rangersa Antona Ferdinanda.

Capello je nedavno u izjavi za Rai 1 kazao da se ne slaže s odlukom saveza sve dok se ne dokaže Terryjeva krivica.

“Razgovarao sam s predsjednikom i rekao mu da, po mom mišljenju, igrač ne može biti kažnjen dok na sudu, ne sportskom nego civilnom sudu, ne bude dokazana da li je uradio ono za što je optužen. Mislim da Terry treba nositi kapitensku traku”, kazao je Capello novinaru italijanske televizije.

Capello je englesku reprezentaciju preuzeo 2008. godine kada je naslijedio Stevena McClarena.

(VisokoIN/Fena)