Federalni ministar rada i socijalne politike: Uvezat ćemo staž

Nakon što je Vlada Federacije prošle sedmice utvrdila Nacrt zakona o PIO, koji predviđa novi način obračuna penzija u skladu s evropskim standardima, uveliko se radi na još dva zakonska rješenja iz Reformske agende, nužna za stabiliziranje penzijskog fonda te socijalnog sektora u cjelini.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB) otkrio je za “Avaz” da bi u narednih dvadesetak dana Vlada trebala utvrditi Nacrt zakona o doprinosima, kojim će se definirati osnovica za plaće u dijelu koji se odnosi na beneficirani radni staž.

Nakon toga, dodaje ministar, na dnevni red Vlade doći će i Prednacrt zakona o uvezivanju radnog staža. On cijeni da bi ovo zakonsko rješenje u proceduru trebalo biti pušteno u aprilu.

– Mi smo u budžetu za ovu godinu već predvidjeli 50 miliona KM za implementaciju ovog zakona i ta sredstva će se sigurno iskoristiti u 2016. godini. Cilj je uvezati radni staž za oko 25.000 radnika. Prema izračunu, to je 3,9 miliona mjeseci neuvezanog radnog staža, za što će se u narednim decenijama redovno izdvajati sredstva, a ukupni iznos je 452 miliona KM – pojasnio je Drljača.

Upitan kako će se iznaći sredstva za implementaciju ovog zakona, Drljača je rekao da je izvor finansiranja široko postavljen te da postoje opcije za saradnju s međunarodnim kreditorima.

– Prvi put ćemo na sistematski način riješiti jedan gorući problem. Namjere Vlade i resornog ministarstva su veoma ozbiljne. Beskonačan broj ljudi ne može riješiti svoj staž. Masa njih štrajkuje i protestuje na ulicama. Mnogi su u teškoj ekonomskoj situaciji – kazao je Drljača.

Ministar očekuje da će se ovim sistemskim zakonom obuhvatiti više od 90 posto neuplaćenih doprinosa.

– Doprinosi bi se uplaćivali za uposlenike u preduzećima s većinskim državnim kapitalom, kao i za radnike u preduzećima koja su privatizirana, ali samo do momenta privatizacije, te radnike zaposlene u javnim preduzećima i ustanovama. Ostvarenje penzije moguće je samo nakon što se izvrše uplate doprinosa za PIO za konkretnog osiguranika. Doprinosi se plaćaju na najnižu osnovicu, a to je 498 KM, i iznose 114 KM mjesečno – rekao nam je ministar.
Zaštititi sistem PIO/MIO od urušavanja

Drljača dalje navodi da će biti urađeno i restrukturiranje preduzeća na način da ona koja, nakon perioda obuhvaćenog zakonom, ne budu plaćala doprinose za PIO obavezno odu u stečaj.

– Želimo zaštititi sistem PIO/MIO od urušavanja, a, s druge strane, i federalni budžet – poručio je federalni ministar rada i socijalne politike.