Firma “Srebrena malina” mora platiti 200.000 KM kazne i vratiti oko 700.000 KM

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je izrečena prvostepena presuda premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću, vlasniku firme “Srebrena malina” i Fahrudinu Solaku, suspendovanom direktoru FUCZ-a koji su proglašeni krivima, dok je federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena krivice za nesavjestan rad u službi. Osim njih, tereti se i “Srebrena malina” kao pravno lice koja također treba platiti kaznu i vratiti zarađeni novac od nabavke respiratora.

Novalić je dobio četiri, Hodžić pet, a Solak šest godina zatvora.

Solak je dobio najviše godina zatvora, jer je osuđen po dvije tačke optužnice.

“Srebrena malina” je optužena kao pravno lice i treba platiti kaznu od 200.000 KM u roku od 60 dana i vratiti skoro 700.000 KM, iznos koji je stečen prilikom nabavke respiratora, koji je, tačnije, umanjen za 87.000 KM prilikom hapšenja i pretresa izuzet od Fikreta Hodžića, navedeno je u prvostepenoj presudi.

Sudija Branko Perić, predsjedavajući Vijeća je izdvojio svoje mišljenje s obzirom na to da su bila tri člana i pojasnio zbog čega spomenuta trojka ne treba biti optužena po dvije tačke optužnice.

Kao osuđujuću presudu je obrazložio to da je ovaj trojac kršeći zakon o javnim nabavkama krenuo sa nabavkom respiratora HCV 003, ali zbog njihovog nedostatka krenuli su u nabavku respiratora ACM 812 A koji su kasnije i nabavljeni preko nekoliko firmi od Crne Gore preko Srbije do Kine, a upravo mijenjanjem potpisa na ugovore i kada je Novalić potpisao pismo namjere što je učinila i Miličević na taj način je prekršio zakon o javnim nabavkama. I Solak je upravo kršeći svoja ovlaštenja tražio sazivanje hitne sjednice Vlade FBiH kako bi se nabavili respiratori.

Ovaj trojac je kršeći zakon o javnim nabavkama krenuo sa nabavkom respiratora HCV 003, ali zbog njihovog nedostatka krenuli su u nabavku respiratora ACM 812 A koji su kasnije i nabavljeni preko nekoliko firmi od Crne Gore preko Srbije do Kine, a upravo mijenjanjem potpisa na ugovore i kada je Novalić potpisao pismo namjere što je učinila i Miličević na taj način je prekršio zakon o javnim nabavkama. I Solak je upravo kršeći svoja ovlaštenja tražio sazivanje hitne sjednice Vlade FBiH kako bi se nabavili respiratori.

Svi osuđeni su proglašeni krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, dok su oslobođeni po tački za pranje novca i primanje dara. Federalna ministrica finansija Jelka Miličević je oslobođena krivice za nesavjestan rad u službi.

Riječ je o prvostepenoj presudi za koju postoji i mogućnost žalbe, a na kraju slijedi drugostepena presuda koja može biti promijenjena ili se može potvrditi već izrečena.

U jeku koronavirusa u martu 2020. godine kupljeno je 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Prvi kontigent je stigao iz Kine 80 respiratora, a nakon toga 20 komada stiže mjesec poslije i oni nikada nisu stavljeni u upotrebu jer je zaključeno da nisu za pacijente koji su na intenzivnoj njezi i da na neki način mogu i naštetiti.

Također, registracija firme “Srebrena malina” je naknadno izvršena s obzirom na to da u njenom opisu nije to da se bavi nabavkom respiratora.

Perić je također u izdvajanju svog mišljenja rekao da pogrešno tumačenje i loša presuda zakona ne mora značiti krivično djelo i da ponekad i sudije to rade. Ponovio je da je namjera u to vrijeme kada je vladala pandemija koronavirusa neko morao donijeti tu hrabru odluku da se nabave respiratore te da ne vidi namjeru da se bilo ko želio okoristiti, ali je saglasan za to da se trebala formirati Komisija koja bi donosila odluke kada je u pitanju nabavka medicinske odluke, ali smatra i da bi se i ona našla na optuženičkoj klupi.

Također, navedeno je i to da je novac koji je prebačen na račun “Srebrene maline” koristio vlasnik Fikret Hodžić i od skoro 700.000 KM skinuo je 100.000 KM gotovine koja je služena, kako je navedeno, za nabavku malina, za ono što je u suštini i namjena ove firme.

Novalić se, podsjećamo nije pojavio danas na izricanju presude dok preostala trojka jeste. Zakonski on je na to imao pravo budući da je riječ o prvostepenoj presudi pa stoga nije nužno njegovo prisustvo.

Riječ je o prvostepenoj presudi za koju postoji i mogućnost žalbe, a na kraju slijedi drugostepena presuda koja može biti promijenjena ili se može potvrditi već izrečena.

Optužnica je potvrđena 30. decembra 2020., a suđenje u ovom predmetu počelo je 24. februara 2021. godine gdje je sutkinja bila Džemila Begović, a on je pokrenut nakon što je utvrđeno da je u jeku koronavirusa u martu 2020. godine kupljeno 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Riječ je o kupovini u kojoj su učestvovali Vlada FBiH i FUCZ kao i firma “FH Srebrena malina”, a nastojali su, kako je rečeno tada obaviti veliki posao kada je riječ o medicinskom snabdijevanju bolnica u FBiH.

Tako su Vlada FBiH i FUCZ angažovali firmu “FH Srebrena malina” za nabavku respiratora za koje će se kasnije utvrditi da su neupotrebljivi, a da su pri tome navedeni akteri stekli imovinsku korist od njihove nabavke.

Nakon više od dvije godine suđenja saslušani su brojni svjedoci, a prethodnih sedmica i završne riječi tužilaca i odbrane.

Tužioci u ovom slučaju bili su Džermin Pašić i Mirza Hukeljić koji su u izlaganju od tri sata obrazložili dokaze i proces njihovog prikupljanja, ali i o slučaju, optuženima i njihovom djelovanju.