FORTO NA SASLUŠANJU: SUMNJE U KRIMINAL I ZARADU OD 150 MILIONA KM KROZ HOMOLOGACIJU

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je održano javno saslušanje predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH pred Komisijom za borbu protiv korupcije. Raspravljalo se o procesu homologacije vozila, uključujući sve relevantne finansijske pokazatelje.

“Došli smo do fascinantnih podataka iz revizorskog izvještaja koje ne možemo ignorisati”, izjavio je Branislav Borenović, član Komisije za borbu protiv korupcije.

Javni konkurs za certifikaciju i homologaciju raspisan je 2009. godine kada je Rudo Vidović bio ministar prometa i komunikacija.

Dvije firme su se prijavile: Automotiv Centar iz Sarajeva i konzorcij više firmi. Iako je konkurs dobila prva firma, posao je dodijeljen drugoplasiranom konzorciju zbog zakonskih odredbi.

Naknadno je utvrđeno da su u izradi pravilnika učestvovali predstavnici firmi koje su učestvovale na konkursu, a ministarstvo je konzorciju dodijelilo poslove vrijedne 50 miliona KM.

Komisiju je zanimalo koliko je država prihodovala od homologacije i certifikacije te koliko je novca uplaćeno u budžet. Prema podacima, od 2013. do 2022. godine u budžet je uplaćivano između 1.000.000 i 1.200.000 KM godišnje, dok je privatnim licima ostajalo oko 15 miliona KM godišnje.

Ministar Edin Forto je naglasio da su ovo procjene jer se nije moglo tačno pratiti koliko je novca uplaćivano zbog nepostojanja posebne stavke. Smanjeni su nameti, tako da će sada u budžet ići oko pola miliona KM godišnje. Komisija je izrazila zabrinutost što privatnim licima ostaje više od 15 miliona KM godišnje, uz sumnje da su firme favorizirane.

“U posljednjih 10 godina neko je uzeo 150 miliona KM za obavljanje javnih poslova”, rekao je Branislav Borenović.

Član Komisije Safet Kešo istakao je da su kriteriji na konkursu favorizirali posjedovanje prostora nad stručnim kadrom, što ukazuje na korupciju. Ministar Forto je naveo da su firme imale troškove, ali su i dalje bile profitabilne nakon odbitka troškova, što je normalno jer niko neće raditi besplatno.

Forto je naglasio odsustvo transparentnosti u procesu homologacije, što je potvrdio i revizorski izvještaj. Komisija je upitala o cilju homologacije, navodeći da je BiH sama nametnula ovaj proces radi sigurnijeg saobraćaja, što nije u potpunosti ostvareno zbog manjka stručnog kadra.

Edin Forto je pozvao na otvaranje krivičnih prijava protiv onih za koje Komisija smatra da su kršili zakone, te ponudio pomoć u dostavljanju potrebne dokumentacije.