GAVI vratio BiH 7,4 miliona, a za sebe zadržao 1,6 miliona dolara

SARAJEVO – GAVI savez, odnosno neprofitna organizacija sa sjedištem u Ženevi, početkom godine je Bosni i Hercegovini vratio 7.464.586 dolara, a jednostrano je zadržao 1.615.120 dolara, zbog čega će Pravobranilaštvo BiH, nakon analize, predložiti Savjetu ministara BiH šta dalje da radi u vezi sa ovim sporom.

“Savjet ministara BiH dao je odgovarajuća zaduženja Pravobranilaštvu BiH u svrhu sačinjavanja prethodne procjene slučaja u vezi sa sporom BiH i GAVI-ja nastalog raskidom ugovora o preuzimanju obaveza – aranžman o obaveznoj kupovini vakcina kovid-19 od 18. septembra 2020. godine”, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH nakon posljednje sjednice.

Inače, Bosna i Hercegovina je putem COVAX mehanizma, a kroz ugovor sa GAVI savezom, neprofitnom organizacijom sa sjedištem u Ženevi, u 2020. godini naručila i sa 12.997.600 dolara avansno platila 1.232.000 vakcina, međutim, do sada joj je isporučeno svega 332.640 doza vakcina i GAVI savez nije želio da vrati novac, iako je to zahtijevalo Ministarstvo civilnih poslova BiH jer se vakcine više nisu isporučivale.

GAVI nije želio da vrati taj novac, tačnije, želio je da ga vrati, ali uz “izlaznu naknadu” od malo manje od 1,8 miliona dolara. U BiH su od početka tvrdili da ta “izlazna naknada” nije navedena nigdje u ugovoru. GAVI je kao “izlaznu naknadu” tražio dva dolara po vakcini.

Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, do uplate GAVI-ja početkom ove godine, Federacija BiH potraživala je malo više od deset miliona KM, a Republika Srpska 4,3 miliona KM.

Oba entiteta nisu željela da plate “izlaznu naknadu”, najavljujući pokretanje spora protiv GAVI-ja, zbog čega se u cijelu priču uključilo i Pravobranilaštvo BiH, koje sada treba da dâ konačnu riječ, odnosno da li će se nastaviti sa potraživanjem novca ili će se GAVI-ju “oprostiti” 1.615.120 dolara.

Podsjećanja radi, Bosna i Hercegovina je na početku pandemije imala velike probleme da pristupi instrumentu za globalni pristup vakcinama protiv bolesti kovid-19 (COVAX mehanizam) i mediji su danima izvještavali o tome, kritikujući sve nivoe vlasti i insistirajući da se tom mehanizmu što prije pristupi. Kasnije, kada je taj mehanizam “proradio” u BiH, zavladalo je opšte zadovoljstvo, a iz časa u čas izvještavano je o pristizanju vakcina u BiH, koje su na aerodromu, osim domaćih zvaničnika, dočekivali i pojedini ambasadori.