GO SDA Visoko podnio krivičnu prijavu o ‘Potencijalnom počinjenju krivičnog djela’ u vezi sa izbornom krađom, koja se priprema u ovom gradu

Predsjednik Izbornog štaba GO SDA Visoko Edin Hakanović danas je u ime ove političke stranke podnio krivičnu prijavu o “Potencijalnom počinjenju krivičnog djela” a u vezi sa izbornom krađom, koja se priprema u Gradu Visokom na predstojećim Loklanim izborima 2020.

Krivična prijava podnesena je Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Policijskoj upravi Visoko, Centralnoj izbornoj komisiji BiH (dostavljeno na znanje) i Gradskoj izbornoj komisiji Grada Visoko (dostavljeno na znanje).

Poučeni ranijim iskustvima izbora u Visokom, konkretno izbornom krađom koja je provedena 2016. godine, ovaj put GO SDA Visoko raspolaže informacijama u vidu iskaza i materijalnih dokaza o tome da se ponovo priprema izborna krađa, i to na isti način kako je to urađeno prije četiri godine.

Još jednom želimo podsjetiti javnost, ali i sve aktere izbornog procesa u Visokom da je krađa na izborima krivično djelo, te da ovaj put djelujemo jer imamo dokaze, kako se izborna krađa ne bi ponovila.

Apeliramo na institucije sistema ove države da poduzmu sve radnje, ispitaju naše navode, kako bi se utvrdila odgovornost i kako ne bi došlo do ponovne zloupotrebe izbornog procesa, sa ciljem da se osigura prije svega demokratsko, fer i korektno glasanje, ali i prebrojavanje glasova. Ovaj put, nećemo preći preko pokušaja narušavanja izbornog procesa i počinjenja nezakonitih radnji.

Podsjećamo da su svi akteri imenom i prezimenom poznati javnosti i institucijama države, tako da neće biti teško utvrditi odgovornost za nezakonitosti. Zato još jednom pozivamo sve učesnike izbornog procesa da vode računa o zakonitosti svoga rada.

Pozivamo policiju i agencije koje brinu za održavanje javnog reda, mira i sigurnosti da poduzmu sve da se održi sigurnost i da evidentiraju sve nepravilnosti, ali i da postupe po zakonu, ukoliko nepravilnosti uoče. Zahtijevamo da se odmah procesuiraju svako onaj ko bude uhvaćen u izbornoj krađi.

Također, pozivamo sve građane Visokog da prijave sve malverzacije, koje primijete tokom izbornog procesa a pogotovo u toku glasanja i brojanja glasova.

Građani Visokog, izađite na izbore u nedjelju u što većem broju, jer ćete i vi na taj način bitno smanjiti prostor izbornoj krađi. Neka pobijede oni koji će pošteno dobiti glasove, a nama ne treba niti jedan koji nije takav, odnosno koji je haram.

Dosta je prevara i laži!

Visoko treba mir, slogu i stabilnost.

Visoko zaslužuje i može puno, puno bolje!