Google sa interneta izbrisao sajtove Vlade RS kao da nikad nisu ni postojali. U Banja Luci muk

Sajtovi Vlade Republike Srpske, Inspektorata, Agencije za državnu službu i Predsjednika RS koji su prethodnih dana oboreni zbog sankcija, uklonjeni su u potpunosti sa internet pretraživača, koji ih više ne indeksiraju kao da nisu ni postojali.

U razgovoru sa IT stručnjacima, saznaje se da gašenje sajtova državnih institucija i njihovo brisanje može donijeti mnogo više problema nego što se to čini u prvi mah.

Prije svega, ističu, postavlja se pitanje postoji li “backup”, odnosno kopija svih podataka ugašenih sajtova i gdje se ona uopšte čuva.

S obzirom na to da niko ne diže sajt u namjeri da će biti oboren ili ugašen pod teretom sankcija, IT stručnjaci sumnjaju da je i kopija uklonjena zato što se ona obično čuva na istom mjestu gdje se nalazi server.

“Sada je samo pitanje gdje su držali svoje servere i serverske aplikacije, kao i baze podataka. Ako su ih pohranjivali na Google Cloudu ili na Amazonu, sigurno je da će imati ozbiljnih problema ako su i oni pohranjeni na istom mjestu – objašnjava.

Kaže da se podaci obično čuvaju na istom serveru, da bi se u slučaju eventualnih hakerskih napada i havarija sajtovi mogli brzo i lako vratiti u funkciju.

“Moguće je da su domeni sada označeni kao neraspoloživi, zbog čega im niko ne može pristupiti i skinuti postojeće fajlove da ih prebaci na drugo mjesto. Ako nisu imali informacije da će biti blokirani, moguće je da su svi podaci ostali zarobljeni – kaže on.

Ko će napraviti nove sajtove?
S obzirom na to da sajta Vlade i ostalih institucija nema više od sedmicu dana, jasno je da su problemi veći, što bi moglo i da objasni šutnju Vlade RS koja se zvanično o ovom pitanju nije ni oglasila.

“Čak i ako su kopiju čuvali kod drugog providera, na različitoj lokaciji, moguće je da su sve kompanije dobile informaciju da ih ugase. Podaci bi mogli biti sačuvani samo u slučaju da su ih držali na svom internom, lokalnom serveru, što je moguće, ali malo vjerovatno – kaže on.

Drugi IT stručnjak je objasnio da su sankcije i gašenje sajtova sigurno zadali dosta glavobolje informatičarima u institucijama.

 

“Veliki je problem i što im je sada zadato mnogo posla, a nema ko da ga obavi. Njihov IT sektor nije posebno jak da bi se taj posao za nekoliko dana uradio. Sajt kao sajt se može brzo prebaciti na drugo mjesto i za dva dana može sve biti gotovo, ali je pitanje ko to može da uradi i sa čime – kaže on.

Vlada RS danima šuti o gašenju sajtova i onemogućavanju komunikacije sa javnošću.

Jučer je premijer Radovan Višković u kratkoj izjavi potvrdio da se radi o posljedicama sankcija, ali više od toga nije rečeno.

Ostalo je nejasno da li je Vlada dobila informaciju o potencijalnim posljedicama sankcija, a nakon obaranja sajtova javnost nije dobila nikakvo obavještenje o tome.

Vlada se i dalje ne oglašava
S obzirom na to da se gašenje servera dešava postupno i da je potrebno nekoliko dana da sajtovi nestanu sa Googlea, mnogi nisu ni prepoznali o čemu se radi.

Umjesto da se o tome oglasi neko iz Vlade ko se bavi ovim pitanjima, o gašenju sajtova danas je progovorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Rekao je “da je onemogućavanje pristupa zvaničnim sajtovima Vlade RS klasično iživljavanje nad institucijama, da ovim činom nije nanesena direktna šteta i da svi očekuju da im budu uvedene sankcije“.

“Akcija protiv Republike Srpske je vidljiva, snalazimo se iako godinu dana postoji ugovor za održavanje sajta. Nova rješenja podrazumijevaju novi sajt i način razmjene podataka – dodao je Minić.

Podsjećamo, i ministarka finansija Zora Vidović rekla je ranije da Vlada RS ima problema zbog sankcija i to u domenu finansiranja, piše Capital.