Google svaki dan ukine 9.500 zlonamjernih web sajtova

Američki veb pretraživač “Google” svaki dan ukine 9.500 zlonamjernih web sajtova, pokazala je analiza podataka prikupljenih u posljednjih pet godina.

Kako je objavljeno na web sajtu “clubic.com”, “Google” je 2007. godine objasnio da je uveo mehanizam za zaštitu od zlonamjernih web sajtova i eventualnih napada “fišingom” (simuliranje određene web lokacije).

On je primjenjen na njegovom pretraživaču i navigatoru “Chrome”.

Mehanizam, kako se procjenjuje, štiti 600 miliona Internet korisnika, a “Google” je naveo da svaki dan otkriva 9.500 zlonamjernih sajtova. Radi se kako o običnim web sajtovima koji su “hakovani” (piratizovani) ili posebnim sajtovima za ubacivanje zlonamjernih programa ili napada “fišingom”, objasnio je “Google”.

Da bi prošli neprimjećeni od strane sistema koje je uveo “Google”, oni ostaju najčešće manje od sat vremena “online”. Osim toga, procijenjuje se da se svakoga dana uputi između 12 i 14 miliona upozorenja preko pretraživača čemu se pridodaje i 300.000 uzbuna kojima se upozorava na preuzimanja sumnjivih fajlova.

“Google” dodaje i da osim upozoravanja snabdjevača pristupa Internetu, mehanizam može da upozori administratora web sajta (webmaster) – osobu odgovornu za održavanje jednog ili više web sajtova kada je neka email adresa spomenuta na sajtu.

(VisokoIN)

Vezani članci

Google blokirao račune afganistanske vlade dok talibani tragaju za podacima

VISOKOIN.COM

Google uvodi FLoC za praćenje korisnika

VISOKOIN.COM

Google otkriva kako se ponašamo u drugom valu epidemije i koji su nam prioriteti

VISOKOIN.COM

Google updated its Street View Trekker to look slightly less dorky

VISOKOIN.COM

Google is including two free Home Mini speakers if you buy the Home Hub for $129

VISOKOIN.COM

Google denies altering YouTube code to break Microsoft Edge

VISOKOIN.COM