Grad Visoko će prvi u BiH isplatiti poljoprivrednicima poticaje za proljetnu sjetvu

Nakon što je raspisan poziv za prijave poljoprivrednicima za sufinansiranje proljetne sjetve, Gradska uprava Visoko je obradila ukupno 432 pristigla zahtjeva i već u ovih nekoliko dana poljoprivrednicima će biti uplaćena sredstva za sufinansiranje proljetne sjetve, čime je Grad Visoko prva lokalna zajednica u našoj zemlji koja će isplatiti podršku za proljetnu sjetvu.

– Riješeni smo da poljoprivrednu proizvodnju, koja je veoma zastupljena na području grada Visoko, podignemo na jedan viši nivo, a ovo je samo jedan u nizu vidova podrške našim poljoprivrednicima. Na poziv za sufinansiranje proljetne sjetve stigla su 432 zahtjeva i svi su odobreni. Imali smo prijave 246 poljoprivrednih gazdinstava i 186 registrovanih obrta, a Grad Visoko će svima isplatiti sredstva sufinansiranje u iznosu od 51% prihvatljivih troškova. Nažalost, nismo u mogućnosti potpuno pokriti troškove proljetne sjetve, ali i ovaj iznos, gdje je određeno 800 KM maksimalno po jednom gazdinstvu i obrtu, sigurno će biti od koristi našim poljoprivrednicima, ali im i pokazati da mogu računati na podršku Gradske uprave Visoko. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.

U prethodnim godinama visočki poljoprivredni proizvođači skoro da nisu imali nikakvu podršku, odnosno u 2020.godini za poljoprivredu je bilo opredijeljeno svega 50.000 KM, a dolaskom Mirze Ganića na čelo Gradske uprave Visoko ova grana je dobila podršku kakvu zaslužuje, pa će tako u ovoj godini za podršku poljoprivredi biti izdvojeno 640.000 KM, a iznos koji je izdvojen za proljetnu sjetvu je 200.964 KM.

Vezani članci

Gradonačelnik Mirza Ganić obišao kritične tačke tokom obilnih padavina u Visokom

Visokoin.com

Mirza Ganić: Profesionalna vatrogasna jedinica Visoko među najopremljenijim u BiH

Visokoin.com

GRADONAČELNIK OTVORIO MANIFESTACIJU „DANI ORGANSKE PROIZVODNJE“

Visokoin.com

Završni radovi na fiskulturnoj sali područne škole Mula Mustafa Bašeskija u Poriječanima

Visokoin.com

Dom zdravlja Visoko bogatiji za novo, savremeno opremljeno, sanitetsko vozilo

Visokoin.com

Grada Visoko osigurao i isplatio stipendije svima, veće stipendije, ali i nagrade nadarenim studentima

Visokoin.com